У селі Петрушівці Ічнянського району виникла ідея заробляти гроші... туризмом. Скептики й дотепер сумніваються: хто сюди поїде? Але Микола Череп та його дружина Лариса уже фактично реалізували задумане. На околиці села з’явився їхній Соколиний Хутір.
Туристський комплекс — п’ять садиб, в яких відтворено український національний побут кінця XVІІІ — початку XX століття. Тут і барвисті рушники, і масивні лави, і прядки, і ручний млин та колиска. Микола з дружиною майже рік збирали по селах старовинний посуд, килимки, предмети побуту тих часів. На околиці Петрушівки було кілька хат без господарів. Їх викупили, відновили, обвели частоколом, пристосували для проживання гостей. Тепер садиби можуть прийняти водночас 24 туристи.
В одній з хат можна побачити стріли і луки, арбалети, списи й іншу холодну зброю давніх часів. (Сам пан Микола полюбляє цю справу.) Крім цього, на Соколиному Хуторі є чимало розваг:
— У нас можна піти на соколине полювання, риболовлю, — каже Микола Череп, — покататися на конях, а на річці Смож — на катамарані чи човні. Обладнано місце для метання списа, сокири, ножа, дротиків.
Соколиний Хутір розташувався у мальовничій місцині поблизу Сможа. Поряд — національний історико-культурний заповідник «Качанівка». Господарі за бажанням гостей можуть організувати екскурсії у Тростянецький дендропарк, Сокиринський палацово-парковий комплекс.
Поки що на «хутір» приїздять здебільшого бізнесмени та дипломати. Але Черепи сподіваються, що їхній осередок сільського зеленого туризму незабаром приверне увагу й інших відвідувачів.