О 15 годині 42 хвилини за київським часом 4 травня знову відбувся успішний — уже дванадцятий за ліком — пуск ракети космічного призначення «Зеніт—3 SL» в рамках відомої міжнародної програми «Морський старт»
Місце пуску — плавуча платформа «Одіcсей» на екваторі у Тихому океані, поблизу острова Різдва. Цього разу український ракетоносій з великою точністю виніс на перехідну до геостаціонарної навколоземну орбіту космічний апарат зв’язку, створений на замовлення провідної американської компанії цифрового телебачення «DіrecTV».
Це другий супутник серії «DіrecTV». Перший було запущено ще 1999 року. Завдання обох — забезпечення передач телевізійних програм багатьох національних і приватних телекомпаній на всю територію Сполучених Штатів Америки. Щойно запущений «DіrecTV» обладнано 37 транспондерами суто для місцевих і 7 потужними — для загальнодержавних телеканалів. А головне, що він «дістався» таких точок координат космічного простору, з яких зможе транслювати передачі в усі без винятку зони, де й надає сьогодні свої послуги компанія цифрового телебачення «DіrecTV». Вага нового космічного апарату майже п’ять з половиною тонн. Стартова вага всього ракетно-космічного комплексу «Зеніт» в даному разі сягала мало не 472 тонни.
За нагоди мусимо спростувати повідомлення деяких ЗМІ про дві начебто невдалі спроби запустити іншу ракету «Зеніт» — «Зеніт-2» — з космодрому Байконур, здійснені в останні числа квітня. Правда тут єдина: двічі ракета українського виробництва справді мала винести за межі земного тяжіння російський космічний апарат. Але обидва рази не зробила цього не з власної вини. І 25 квітня, і повторно, 26, нашому «Зеніту» завадили піднятися в космос збої в циклограмах наземних систем енергозабезпечення та іншого технологічного обладнання винятково космодромного «стартового столу». А системи самої ракети «Зеніт» в обох випадках працювали штатно, бездоганно і безвідмовно.