У товаристві з обмеженою відповідальністю «Україна», що в Підволочиському районі на Тернопільщині, роблять ставку на високопродуктивну імпортну техніку і сучасні технології. Землю обробляють без затрат ручної праці. Високоякісне насіння, точний висів, своєчасне підживлення і догляд за науково обгрунтованою програмою — запорука стабільних урожаїв. Навіть торік, коли всі нарікали на погоду, з гектара мали більш як 50 центнерів пшениці.

Але таких міцних господарств лише по два-три на район. А майже 200 тисяч гектарів ріллі заростають бур’яном. Після реформування сільгосппідприємств люди часто-густо навіть не мають кому віддати паї в оренду. Торік 77 відсотків валової продукції аграрного сектору було вироблено в індивідуальних господарствах населення. Зокрема, 97 відсотків картоплі та овочів, 93 — молока, 86 — м’яса.

Реформовані сільгосппідприємства випереджають селян тільки по зерну: на колишні колгоспи припадає дві третини його торішнього валового збору. Прогноз непоганий. Озимина цієї весни у гарному стані, займає вона 200 тисяч гектарів — на 32 тисячі більше, ніж було під урожай 2003 року. Зерновий клин розширить яра пшениця: її планують посіяти на 92 тисячах гектарів. Минулого року, коли озимина вимерзла, саме ярина виручила багато господарств. Окремі з них намолотили і по 37—45 центнерів. Цього року Тернопільщина намічає зібрати загалом 930 тисяч тонн зерна — на чверть більше, ніж торік.

Інша стратегічна для області рослинницька галузь — буряківництво — вже перейшла «екватор»: торік 54 відсотки коренів вирощено на городах. Розширення площ під цією культурою проблематичне. Столичні власники місцевих цукрових заводів у відповідь на заклики облдержадміністрації співпрацювати з селянами зберігають мовчанку, жодних важелів впливу на них обласна влада не має. А без авансування сільгоспвиробникам не обійтися. Схоже, у власників цукроварень немає бажання вкладати кошти у розвиток буряківництва, хоча вісім заводів минулого сезону були завантажені сировиною лише на третину. А два підприємства переробляли сирець з цукрової тростини.

Тернопільська область.