Державне спеціалізоване видавництво «Світ» очолює наш колега-журналіст Ігор Мельник. І хоча він, кандидат філологічних наук, професор, заслужений працівник культури України, змінив «профіль» діяльності, від першого фаху залишилося головне — вміння шукати ексклюзив! А на ловця і звір біжить: саме до «Світу» йдуть автори з оригінальними проектами, рукописами...
Першокласники не можуть обійтися без «Букваря», що виходить на держзамовлення вже вісім літ поспіль. Учні і студенти отримують від «Світу» підручники, вчені видають тут монографії. На будь-який смак — довідкова література. Саме «Світ» узяв на себе титанічну працю — 50-томне видання творів Грушевського. Чотири томи вийде нинішнього року...
Це — вторована колія видавничої діяльності. А ексклюзивним дарунком книголюбам стала нова серія «До джерел». Перша книжка цієї серії «Стратим-лебідь» — про постать і творчість класика білоруської літератури Максима Богдановича (1891—1917). Упорядник — лауреат Шевченківської премії Роман Лубківський не просто підготував до друку його твори. Він простягнув духовну нить від «білоруського Ікара» до українських культурно-історичних реалій, зокрема показав його самобутню Шевченкіану. Сучасники Богдановича лиш переносили гасла Шевченка на білоруський грунт, а він «зробив неможливе: проник у святая святих Шевченкової поезії. Вступив у неї, як у храм. Не з побожністю релігійного фаната, а з гідністю сина, учня і послідовника» — пише у передмові Р. Лубківський.
З нагоди 190-річчя Т. Шевченка вийшов друком літературно-мистецький збірник «Посвята», де вміщено поетичні, публіцистичні, літературознавчі й есеїстичні твори понад 100 письменників, літературознавців і журналістів починаючи від часів Маркіяна Шашкевича.
«Посвята» — видання дуже демократичне. Книжку, що подає образ Шевченка без ідеологічних нашарувань, міфів і антиміфів, прочитають і академіки, й учні. Вона стала одним із подарунків для наших постійних читачів, які виграли і ще виграють заохочувальні призи за результатами передплати газети «Голос України».
А незабаром буде новий сюрприз від «Світу». Починає виходити унікальний казковий епос у 24 томах. Автор проекту — історик за освітою Микола Зінчук понад 30 літ збирав казки, легенди, пісні, демонологічні оповіді Гуцульщини, Бойківщини, Буковини, Покуття. «Голос України» інформуватиме про рух унікального проекту до читачів. З огляду на давню й тісну співпрацю видавництва з газетою, сподіваємося, що «Українські народні казки» також поповнять призовий фонд для наших передплатників.
Львів.