Перші спроби створити вічний двигун датуються ХІІІ сторіччям. У Франції в 1775 році Академія наук вирішила не брати до розгляду такі винаходи, вважаючи їх безперспективними та нереальними.
Чернігівець Василь Беца в 1999 р. теж отримав із відповідних інстанцій негативні висновки на свою розробку. У відповідях фігурував скепсис: мовляв, «експерти вважають, що заявлений винахід не відповідає умовам патентоспроможності», тощо. Йому надіслали ксерокопії з поважних енциклопедій, де йшлося про вічний двигун як уявну, але нездійсненну машину.
Та винахідник не здавався. Навчання в Ужгородському університеті на фізфаці, багаторічна робота у науковому інституті «Хімтекстильмаш» допомогли йому науково обгрунтувати і деталізувати мовою формул свій винахід. Зрештою після п’ятирічного розгляду Державний департамент інтелектуальної власності України видав Василю Беці патент на винахід з назвою «Саморухомий механізм».
...Ми зустрілися з винахідником удома. Прилад — «вічний двигун» стояв у розібраному вигляді на столі у вітальні. Василь Васильович розклав його на частини: боїться, що його розробку кожен тямущий фізик може «позичити» і використати як першовідкривач. Хоча на сторожі його інтересів усе-таки стоїть патентна служба зі своїм висновком.
— Задум створити вічний двигун з’явився ще під час навчання в університеті, — розповів В. Беца. — Але тоді я, чесно кажучи, опустив руки, бо офіційна наука дала вердикт: усе це безнадійна справа.
І все ж у 1990-х ідея знову захопила автора кількох рацпропозицій та винаходів. Ламав голову, думав, креслив схеми. Зрештою, зрозумів, що вихід знайдено. Саморухомий механізм Беци — це прилад-колесо, яке крутиться за рахунок гравітації (земного тяжіння) та взаємодії магнітів.
На думку дослідника, винахід дасть можливість розв’язати багато світових проблем. Адже саморухомий механізм може давати «на-гора» екологічно чисту енергію.
— Пройде деякий час, — каже Василь Васильович, — і з’являться і великі, і невеличкі дешеві мобільні електростанції, які вироблятимуть, наприклад, струм для будинку, кварталу.
Чернігів.