На Чернігівщині у господарствах селян майже 30 тисяч кіз. Але це за статистикою на 1 січня. Насправді навесні-влітку після окотів поголів’я зросте до 75—80 тисяч. Козенята швидко набиратимуть вагу і вже за кілька місяців перейдуть на «дорослий» раціон. 

Найчастіше кіз заводять пенсіонери, для яких важко утримувати корову. Жительці села Комарівка Менського району Марії Григорівні Козел (на знімку) вже сімдесят вісім.

— Три роки тому відмовилася тримати корову, — розповіла вона. — Важко було її порати, заготовляти сіно. Тому завела козу. Вона мені два літри молока дає у день. Більше й не треба. Роблю сир, сметану.

Члени сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Надія» села Авдіївка Куликівського району п’ять років тому отримали від фундації «Хайфер» десять кіз і цапа для розведення.

— Тварини прижилися, розвелися у селі, — каже голова правління «Надії» Галина Ілляш. — Але це наш не основний профіль. Козячу ферму ми не облаштовували. Обробляємо членам кооперативу городи, заготовляємо сіно.

А ось у Неданчичах Ріпкинського району козячу міні-ферму таки мають. Її створили директор місцевої школи Світлана Василівна Веремійчик та її чоловік Олег Олександрович, колишній вчитель трудового навчання, а нині пенсіонер. Фактично він і завідує козячим господарством.

— Займаємося цим вже років з п’ятнадцять, — повідомив він.

— Поголів’я велике?

— З козенятами 24 тварини.

— На зиму треба багато для них сіна?

— На всіх — як на дві корови. Плюс те, що кози не такі перебірливі з харчами. Вони їдять все, що покладеш...

— Самі пасете таку ораву?

— Ні. Прив’язую у лузі чи в урочищі козу-вожака, і всі слухняно пасуться біля неї. Щоправда, коли починається сезон полювання, то доводиться наглядати за гуртом. Адже чужі мисливці можуть вполювати й домашні тварини.

— Козяче молоко, м’ясо через специфічний запах не всі люблять.

— Так, але я давно вже займаюся цією справою. Кози у мене породисті — альпійська, зааненська, чеська. Молоко у них без неприємного запаху. А м’ясо треба відповідним чином замочувати. Воно ідеальне для шашликів, фаршу.

— Чи велика вигода вам від кіз?

— З молока робимо бринзу, сир. Усе це має попит. Та й козяче молоко корисне для вживання. До того ж наша родина не має проблем на зиму з м’ясом.

...Кози витриваліші за інших свійських тварин, потребують менше уваги і догляду, а тому й останнім часом поголів’я їх у селах Придесення дещо зросло. Старішає село, тож у такий спосіб виживає та розв’язує свою продовольчу проблему.

Чернігівська область.

 

Фото автора.