Зажерлива гусінь нищить кукурудзу, соняшник і навіть картоплю
 
На півдні України знову заявляє про себе совка. Торік через спалах розмноження зажерлива гусінь цього метелика в окремих районах Херсонщини знищила від 10 до 30 відсотків врожаю кукурудзи, сої та соняшнику, заразом добряче побенкетувавши і на плантаціях томатів, картоплі, солодкого перцю. «Відвідала» крилата совка і Миколаївщину, Одещину та Запоріжжя, і цьогоріч загроза не відступає — принаймні на Херсонщині.
— Зима у Таврії видалася досить м’якою, тож обстеження полів показало: загинуло не більш як 8—10 відсотків гусені совки. Тобто шкідники успішно перезимували, і починається виліт метелика — поодинокі його особини вже можна спостерігати. Якщо під час масового вильоту цієї комахи цвітіння рослин затримається, совка неодмінно подасться шукати цвіт за сотні кілометрів, а до нас повернеться вже на час цвітіння соняшнику, — стурбовано зазначає начальник управління біозахисту та роботи з пестицидами Державної фітосанітарної інспекції Херсонщини Катерина Чуприна.
Для знищення совки є два найефективніші способи: обробка полів та городів інсектицидами або випуск на них трихограми — хижої мушки, що харчується шкідником. Однак станції з розведення трихограм, приміром, на Херсонщині немає, хоча її давно вже треба створювати. Тому аграрії, чиї землі «відвідала» вічно голодна совка, віддають перевагу хімікатам. Та два-чотири цикли обробки полів і городів протягом сезону коштуватимуть їм недешево: найдієвіші засоби захисту рослин імпортні, і їх вартість міцно «прив’язана» до євро чи долара. Відповідно, після падіння курсу гривні така «хімія» подорожчала на 30—40 відсотків. Тобто використання пестицидів помітно збільшить і собівартість зернових, овочів, ріпаку. А чи окупить витрати виробників ціна збіжжя на час збирання врожаю, сказати складно.