Навколо санації збанкрутілого металургійного заводу імені Петровського ситуація продовжує загострюватися. Програвати не бажають передусім його робітники. Вони, як ми вже повідомляли (див. «ГУ» за 25 березня), обурилися з того, що комітет кредиторів, котрий і ініціював банкрутство, має намір продавати об’єкти соцкультпобуту. І протест металургів не минув марно. На позачерговому засіданні згаданого комітету керуючий санацією — він же і гендиректор «Петровки» — Віталій Корнієвський мусив бодай частково врахувати вимоги колективу. Отож з плану санації, котрий буде подано на затвердження до господарського суду, вилучено продаж дитячого оздоровчого табору, бази відпочинку для дорослих і медико-санітарної частини, себто заводської поліклініки № 11.
(Початок на 1-й стор.).
Це вже успіх лицарів вогненної професії знаменитого в минулому підприємства. Перший, але цілком ймовірно, що не останній. «Матч»-поєдинок, як то кажуть, ще не дограно до кінця, і на чийому боці виявиться перевага, загадувати рано. Надії у робітників на «порядність» держави залишаються. Тим паче що не мовчить і «альтернативний» координаційний комітет кредиторів заводу.
Нагадаємо, що той комітет кредиторів, який очолив В. Корнієвський, як стверджують його опоненти, об’єднав лише частину кредиторів — винятково з числа «дружніх» для управляючої «Петровкою» компанії «Приват-Інтертрейдинг» «офшорних компаній». А 27 інших кредиторів заводу за їх словами підозріло не допущено до участі в санації. Наче вони тут зайві «гравці».
— Що й не випадково, оскільки план санації задумано «для внутрішнього вжитку» групою «Приват», він є нічим іншим, як завершенням умисного і фіктивного банкрутства заводу імені Петровського, — заявив тепер, зібравши журналістів, директор ТОВ «Росіч» і голова «паралельного» координаційного комітету кредиторів Володимир Рязанцев.
Якщо вірити Рязанцеву і поширеній його комітетом інформації, за три останні роки дебіторська заборгованість ВАТ «ДМЗ», яке весь цей час нарощувало виробництво металопродукції, зросла у 8 разів, а кредиторська — у 2,5 разу. Перша сягнула мільярда гривень, друга — півтора мільярда. А торік справді Мінпромполітики вивчало перебіг подій на «Петровці» й дійшло невтішного висновку: тут чимало фінансових ресурсів невиправдано спрямовували на користь окремо взятих компаній і фірм. Однак бажаних наслідків від цієї перевірки у Дніпропетровську так і не дочекалися.
— Згодом уже ми апелювали до Мінекономіки, вимагаючи фінансової експертизи нагромаджених заборгованостей, — повідомив Володимир Рязанцев, — та знову жодної реакції не дочекалися. Звідси наш висновок: державі або байдуже, що відбувалося на заводі, або навіть гірше — держава стала на бік тих, хто й призвів підприємство до краху.
У своєму зверненні, адресованому в Генеральну прокуратуру України та органи виконавчої влади Києва і Дніпропетровська, координаційний комітет кредиторів на чолі з В. Рязанцевим, з одного боку, рішуче домагається розпуску комітету, котрий очолює В. Корнієвський. На тій підставі, що він «свавільний». Натомість необхідне створення нового та єдиного, який згуртував би усіх «позичальників» заводу і захищала б інтереси і його трудового колективу, і всіх акціонерів. З другого боку, звернення наполягає на потребі попереднього компетентного розслідування справжніх причин банкрутства «Петровки». Обов’язково і нарешті з правовими наслідками, котрі з цього розслідування випливатимуть. Тільки після цього й можна вирішувати, мовляв, долю заводу.
Дніпропетровськ.