Уже протягом десяти років у Борщеві, що на Тернопільщині, діє військово-морське братство, яке налічує більш як 500 членів. Його авторитет такий високий, що депутатами районної ради обирали 51 колишнього моряка, а сільських рад — більше ста. Жодна партія не провела до рад місцевого рівня стільки своїх представників.
— Почалося все з того, — розповідає голова братства Володимир Шеремета, — що колишні моряки збиралися у День Військово-Морського флоту, чаркувалися, а потім... Моряки — народ особливий, загартований, і почуття братерства у нас загострене. А чому б усе це не обернути на користь собі і людям? Виникла ідея організувати братство. Тепер щороку 1 серпня до Борщева приїздять члени братства: у формі, безкозирках. З прапорами Української держави і флоту, з оркестром проходимо вулицями райцентру, покладаємо квіти до всіх монументів. А потім — концерт. Є у нас і клуб «Юний моряк». Коли діти танцюють «Яблучко», це так зворушує... А моряки-офіцери польського міста Гданська, котрі приїхали на відзначення десятиріччя братства, навіть не втримали сліз.
Борщівське братство підтримує тісні стосунки з Чорноморським флотом. 14 разів члени братства виїжджали до Одеси і Очакова з конкретною місією допомоги.