З’ясовується, зважитися на виправлення зубного ряду — лише перший крок. Перш ніж «одягти» брекет-систему, доведеться підготуватися. Консультує врач-ортодонт Марина ПРУДИУС (на знімку).
— Слід провести санацію не тільки ротової порожнини (гігієна, лікування всіх зубів, хвороб ясен), а і всього організму. За будь-яких хвороб у гострій стадії починати ортодонтичну корекцію не рекомендовано. Буває, приходить пацієнт із грошима в кишені і гострим бажанням негайно ставити брекети: я, мовляв, три роки «зрів». А в нього — виразка, пародонтоз і 32 зуби потребують лікування. Відправляємо...
— Марино Станіславівно, чи є протипоказання?
— Дослідження довели, що поки зуби ростуть і формуються, брекети можуть занадто тиснути на них. Тому клеїти їх можна тільки на постійні зуби зі сформованими коренями. Більшість фахівців вважають, що до незйомної техніки краще вдаватися в 12—14 років (початковий постійний прикус). Але! Незважаючи на те, що це найефективніший період втручання, на практиці краще починати лікування тоді, коли пацієнт морально готовий. Часто буває: підліток прийшов за наказом батьків і робить усе, щоб лікування гальмувалося (їсть яблука, горіхи — зриває брекети). І виходить, що терміни лікування 12-літнього пацієнта і свідомого(!) 30-річного однакові.
Навіть 50-річні лікуються. Приходять і кажуть: «Ненавиджу цей кривий зуб, усе життя мені зіпсував, поставте його на місце!». Кісткова тканина перебудовується й у 40, і в 50 років. Але що старша людина, то більша ймовірність інших хвороб, які можуть бути протипоказанням.
До речі, відсутність гігієнічних навичок — теж протипоказання! В американських посібниках навіть окремим пунктом зазначено — «любов до солодощів і кока-коли, погана гігієна ротової порожнини».
— Брекети — серйозне навантаження для зубів. Які наслідки можуть бути для емалі?
— Звичайно, не можна сказати, що з емаллю нічого не відбувається (клей, мікроусадки, різні маніпуляції під час фіксації апаратури). Після ортодонтичної корекції ви одержуєте здоровіші зуби, тільки старші на кілька років. Можуть загостритися хронічні хвороби в ротовій порожнині. За недостатньої гігієни можуть з’явитися білі лінії по контуру брекетів у місцях скупчення зубного нальоту — початковий карієс. Тому важливо дотримуватися усіх вимог, найважливіші з яких — обов’язкове тривале чищення зубів і акуратність під час їжі (тверді продукти їсти маленькими шматками).
— Стільки зусиль потрібно, щоб вражати голівудською усмішкою. Крім естетичних, які ще аргументи на користь брекетів?
— Порушення прикусу призводить до різних наслідків: і в роті, і у всьому організмі. Одні порушення не дають змоги повноцінно відкусити, інші пережувати. Звідси — гастрити й інші хвороби травної системи. Коли зуби криві, підвищується небезпека карієсу, проблеми з яснами, утруднена самоочищуваність зубів. Адже вони мають не тільки одержувати навантаження по осі, а й між собою трохи тертися. Одне слово, розташування зубів визначає естетику, стан ротової порожнини і шлунка. А здорові зуби — значить, і людина здорова!