«Відкриваймо Західне Поділля для туризму» — проект під такою назвою, розроблений Інститутом соціокультурних досліджень, реалізовуватиметься в Гусятинському районі на Тернопільщині. До справи будуть залучені органи місцевого самоврядування, бізнесові структури і громадські організації не тільки Тернопільської, а й Хмельницької областей, на території яких діє унікальний заповідник «Медобори» з джерелами мінеральної води типу «Нафтуся». Туристично-рекреаційні центри плановано відкрити у Тернополі, Борщеві, Кременці та Збаражі.
Окрім мінеральних вод, на території області є дві духовні святині українського народу (Свято-Успенська Почаївська лавра та Зарваницький духовний центр), найдовші у світі карстові печери, найбільша в Україні кількість старовинних замків і фортець...
Тернопільщину внесено до каталогу України як туристичний край. Нині ведеться перереєстрація туристичних організацій, випущено путівник. На розвиток галузі вперше цього року закладено кошти до обласного і місцевого бюджетів.