Насамперед треба запам’ятати, що зубні пасти бувають трьох видів — такі, що очищують, відбілюють та лікувальні. Якщо визначилися, яка саме потрібна вам, залишається вирішити вітчизняному чи імпортному товарові надати перевагу? Звісно, заморські зубні пасти коштують дорожче. Але чи це показник якості? Фахівці стверджують, що нерідко в імпортній продукції застосовують досконаліші (а тому недешеві) смакові домішки. Однак не завжди приємний смак пасти зможе гарантувати гарне очищення зубів.
Для малюків купуйте спеціальні пасти з фтором. А от підліткам слід вибирати засіб гігієни з підвищеним вмістом кальцію. Якщо у вас хворі ясна, хоча б раз на день чистіть зуби пастою з корою дуба.
Стоматологи переконують: не має різниці, якою щіткою ви чистите зуби, головне — як вправно ви це робите. Однак краще, щоб щітка була жорсткою. Міняти її треба раз на три місяці. Можна, звісно, «шиканути» й купити собі електричну щітку. Але якщо у вас хворі ясна, пам’ятайте: активний масаж може травмувати їх. Не варто користуватися такими щітками й дітям.