Минулого тижня в Одеській обласній лікарні сталася трагедія — померли двоє трирічних діток: хлопчик і дівчинка. Не від тяжких невиліковних хвороб, як це, на жаль, ще нерідко буває, а внаслідок... побоїв, завданих їм дорослими. Навіть лікарям і медсестрам, які щодня стикаються з людськими недугами і стражданнями, стало моторошно, коли вони побачили отих малюків. Привезли їх до лікарні майже одночасно, з різницею у кілька годин. Данилка — з вулиці Чорноморського козацтва в Одесі, а Христинку — з неблизького Красноокнянського району.
— Обох діток до нас доставили у вкрай тяжкому стані, — каже головний лікар медичної установи Олександр Лиман. — І в обох випадках зафіксовано жорстоке ставлення до малюків з боку дорослих...
Лікарі констатували у хлопчика тяжку черепно-мозкову травму, переломи плечей і носа, вибиті зуби. Дитина була, очевидно, настільки переохолоджена, що температура її тіла опустилася до 34 градусів. Не в кращому стані перебувала й дівчинка — теж тяжка черепно-мозкова травма, багато переломів кісток, синців від ударів... Медики докладали для врятування дітей усіх зусиль, однак побої були несумісні із життям...
Одразу ж після діагнозу лікарів про факти знущання над дітьми стало відомо в правоохоронних органах. Перевіркою на місці з’ясовано, що Данилко постраждав від так званої няньки — 42-річної жінки, яку 19-річна мати хлопчика найняла його «доглядати». І хоча «нянька» заперечувала свою причетність до побиття дитини, твердила, що то був нещасний випадок, однак правоохоронці виявили навіть металеві предмети, якими жінка систематично, протягом кількох місяців «виховувала» малюка.
...За свідченням деяких джерел, в Одеській області насильницькою смертю щороку гине близько 200 дітей. Нерідко — через жорстокість дорослих, зокрема батьків.
Одеса.
Р. S. Розпочато розслідування справи, пов’язаної зі смертю дитини в Красноармійську, де 22-річний батько забив восьмимісячного сина до смерті. Як з’ясувалося, п’яного главу сім’ї дуже дратував дитячий плач. Замовкнути дитину змусили численні удари, розриви селезінки і печінки. Медики «швидкої допомоги», які приїхали за викликом, констатували смерть дитини від крововтрати, обумовленої тупою травмою черевної порожнини. Нагадаю, що тиждень тому в Краматорську від знущань бабусі, якій теж не подобався дитячий крик, загинуло ще одне немовля.
Ліна КУЩ.