Продукти біотехнологій у потенціалі можуть поліпшити наше життя, зробивши його ситішим і дешевшим. Але при цьому погіршиться якість життя, тобто здоров’я. Європа вже давно протестує проти використання генетично модифікованих продуктів. В останні роки у світі зросла кількість людей, котрі страждають на імунодефіцит і всілякі алергії. Серед причин, які провокують ці захворювання, лікарі називають безконтрольне призначення лікарських препаратів і моду на всілякі харчові добавки.
В Україні сьогодні не прийнято закони про біологічну безпеку, контроль над роботами галузі біотехнологій, статус продуктів харчування, виготовлених із генетично змінених рослин і тварин. Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої темі безпеки споживання модифікованих продуктів. Зазначалося, що в нашій торговельній мережі, приміром, немає жодного сорту ковбаси, до якої не додавалися б білки сої. Цей продукт переважно надходить до нас із-за кордону і є генетично модифікованим. На вітчизняному ринку покупцеві вже пропонують «біотехнологічну» картоплю, котра зовні нічим не відрізняється від звичайної.
За словами завідувачки відділення імунології Інституту фтизіатрії і пульмонології АМН України Катерини Чернушенко, наша імунна система чітко розрізняє «своє» і «чуже». От генетично модифіковані продукти і є чужими, так би мовити, на святі нашого шлунка. А якщо ці продукти ми їмо постійно (найчастіше про це навіть не здогадуючись), то наш імунітет поступово слабшає, а згодом не виключені й серйозні патології у вигляді алергій і дисбактеріозів кишечнику.
Все-таки є надія, що наше здоров’я і безпека будуть захищені хоча б на законодавчому рівні. Сьогодні допрацьовується законопроект «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуваннях і практичному використанні генетично модифікованих продуктів». Україна підписала Картахенський протокол — юридичний документ, який регулює міжнародні перевезення живих модифікованих організмів (насіння, риби тощо). Він діє з вересня минулого року.