На базі тернопільського світлотехнічного підприємства «Ватра» створено «Корпорацію «Ватра». Йдеться не про банальну зміну назви. За словами голови ради підприємства Романа Яремчука, «Ватра» ризикнула і здійснила глибоку реструктуризацію усього господарства.
Тут дійшли висновку, що майже 10 тисяч акціонерів — це той самий колгосп і шлях у нікуди, тому вирішили поглибити приватний чинник. Створено дев’ять підприємств на основі приватного капіталу, які об’єдналися у корпорацію. Збереглося й акціонерне товариство, але його функції обмежено управлінням виробничими фондами й забезпеченням усіх структур енергоносіями.
Робота на принципово нових засадах дала відчутний результат вже під час реструктуризації: обсяги продажів зросли на 25 відсотків, підвищилася продуктивність праці, на 43 відсотки збільшилася заробітна плата. Головним ринком для ватрівців залишається російський. Торік для російських шахт вони поставили дев’ять тисяч світлотехнічних комплексів, українські замовили лише 300. Дедалі активніше освоює «Ватра» й азіатські ринки. Перші поставки здійснено до Іраку, Ірану, Бангладеш.
Голова правління «Ватри» Василь Щиренко головним досягненням вважає збереження кадрового потенціалу, всіх робочих місць, соціальної інфраструктури. Ватрівці мають змогу безплатно користуватися чудовим палацом культури, спортивним комплексом, медичним центром.
Тернопільська область.