П’ятдесят років тому у Донецьку обласну травматологічну лікарню було доставлено першого пацієнта. Колектив одного із провідних лікувальних закладів вирішив відзначити цю дату проведенням міжнародної науково-практичної конференції «Політравма». Два дні вчені і фахівці з багатьох областей України, а також із Москви, Санкт-Петербурга, Ростова-на-Дону, Мінська, Ташкента, Відня обговорювали теорію і ділилися практичним досвідом.
Медики кажуть, що сучасна травма «обважніла»: все частіше зустрічаються комбіновані ушкодження. «Політравма — патологія непередбачувана і важко піддається профілактиці», — каже головний лікар Донецької обласної травматологічної лікарні, доктор медичних наук, професор Володимир Климовицький. Нарівні з дорожньо-транспортними пригодами одним із чинників травматизму на Донбасі є виробничі аварії. У вугільній галузі частота травмування зі смертельними наслідками в сім разів вища, ніж в інших галузях, відзначалося на конференції. За останні десять років кількість шахтарів, які щоденно травмуються, зменшилася зі 120 до 52 осіб, але ймовірність отримати смертельну травму зросла у 2,4 рази.
За роки свого існування обласна травматологічна лікарня стала великим науково-методичним центром: на її базі створено Донецький НДІ травматології і ортопедії Донецького державного медуніверситету. Таке поєднання науки і практики виявилося надзвичайно корисним: нові технології лікування одразу втілюють в життя. Щороку заклад приймає майже сім тисяч пацієнтів, із них півтори тисячі — діти. Тут виконується шість тисяч операцій на рік, а через цілодобовий травмпункт проходять 20 тисяч потерпілих. Кілька років тому після землетрусу в Індії донецькі травматологи консультували своїх іноземних колег через Інтернет.
— За рівнем надання медичної допомоги наші фахівці не менш кваліфіковані, ніж їхні колеги за кордоном, — переконаний заступник голови обласної держадміністрації Віталій Лобас. — Але вітчизняні медичні заклади відчувають нестачу фінансів, зокрема і для придбання медикаментів. Віднедавна ми тісно співпрацюємо із Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. За кошти фонду лікуємо потерпілих, і це істотна допомога.
Будівля, де розташована обласна травматологія, є пам’ятником архітектури, і нещодавній зовнішній ремонт повернув лікарні пристойний вигляд. А центральний двір прикрасив пам’ятник одужалому пацієнтові. Ці стіни пам’ятають чимало історій зі щасливим кінцем. Одна із них рік тому обійшла всі газети: 18-річній львів’янці, котра отримала складну травму під час авіашоу у Скнилові, допоміг донецький хірург Григорій Лобанов. Дівчину, якій пророкували нерухомість до кінця життя, спецрейсом доставили до шахтарської столиці. Після тривалого лікування пацієнтку в буквальному розумінні поставили на ноги. А закінчилося все, як і належить у гарних мелодрамах, весіллям: дівчина вийшла заміж за нареченого, який виніс її на руках із аеродрому і був із коханою у найскладніші для неї дні.