Історію загадкової епідемії, що вразила кілька сіл, розташованих по сусідству з військовим Яворівським полігоном, що у Львівській області, схоже, розгадали лікарі. Вони стверджують, що масові захворювання дітей і дорослих у цих населених пунктах викликано спалахом кашлюка.
За словами головного лікаря Львівської спеціалізованої дитячої клінічної лікарні Олександра Миндюка, спеціальна група лікарів цієї установи провела глибоке обстеження 385 дітей із села Вербляни, використовуючи сучасні високоінформативні методи діагностики. За результатами моніторингу медики роблять висновок, що причиною епідемії став коклюш.
Нагадаємо, що раніше спеціальна комісія Мінохорони здоров’я України, працюючи у вогнищі епідемії, вже зробила попередній висновок про інфекційне походження масового захворювання. Тим самим військових було виправдано. Споконвічно жителі Верблян і сусідніх сіл пов’язували свої недуги з військовими міжнародними навчаннями, що наприкінці вересня — на початку жовтня проходили на Яворівському полігоні. У Київському інституті токсикології було проведено дослідження ґрунту і води з Верблян. Як заявив головний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів, «будь-яких хімічних, органічних сполук, небезпечних для людини, в ґрунті і воді виявлено не було».
І все-таки дуже дивно виглядає масова атака коклюшу на Вербляни. Вірусологи, говорячи про вакцинацію, оперують таким терміном, як колективний імунозахист. Мовляв, у групі дітей щеплені дітлахи (якщо їх більшість) захищають від захворювання тих, кому з певних причин вчасно не було проведено вакцинацію. Можливо, у Верблянах епідемію спровокувала якась колективна незахищеність? Заступник міністра охорони здоров’я Володимир Задорожний, раніше коментуючи ситуацію захворювання в Яворівському районі, говорив про психологічний фактор розвитку епідемії. Версію про масове самонавіювання, наскільки нам відомо, жодна комісія, що працює за цією НП, серйозно не розглядала.
Звичайно, заспокоює той факт, що етимологія тотального поганого самопочуття верблян і їхніх сусідів по полігону має не токсичний, а інфекційний характер. Але знову-таки незрозуміло: невже таку поширену дитячу хворобу, як коклюш, медики не змогли розпізнати відразу?