Івано-франківські митники перешкодили оборудці, учасники якої розраховували отримати від неї незаконне відшкодування ПДВ у розмірі майже 14 млн. гривень.
На митний контроль вантажного відділу Івано-Франківської митниці надійшли експортні декларації на вантаж — п’ять енергосистем модульних одноступінчатих гідроагрегатів потужністю від 300 до 500 кВт вартістю близько 69 млн. гривень. Згідно із супровідними документами, відправник — один із суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності Івано-Франківської області, а отримувач — одне із підприємств Московської області. Перевезення цього дорогого вантажу планувалося через пункт пропуску «Івано-Франківськ — аеропорт» чартерним авіарейсом. Митників зацікавила доволі висока сума задекларованого товару, і вони вирішили на нього подивитися. Перевіряльники були шоковані, коли виявили вживане обладнання, яке годилося хіба що на брухт і вартість якого аж ніяк не тягла на задекларовану суму.
З’ясувалося також, що фірма-отримувач за вказаною адресою не значиться і про неї нема жодних відомостей у базі даних Московської обласної реєстраційної палати. Тобто митникам подали документи з неправдивими даними щодо покупця і характеру самого товару. Якби цю оборудку з фіктивним підприємством-отримувачем довели до кінця, то фірма-відправник мала б отримати від цієї операції відшкодування ПДВ у розмірі майже 14 млн. гривень. Івано-франківські митники не дали цьому здійснитися. Вантаж вилучено, а розслідуванням «експорту» зайнялися правоохоронці.
Івано-Франківська область.