Кам’янець-Подільському державному університету виповнилося 85 років. Урочистості розпочалися біля головного корпусу вузу на вулиці Івана Огієнка з прибуттям парламентської делегації на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, котрий доклав чимало зусиль до відновлення історичної справедливості щодо цього закладу.
Тут, в оновленому протягом останнього року найстарішому університеті Південно-західного регіону України, гості ознайомилися з бібліотекою, галереєю шанованих людей закладу, а Володимир Литвин відкрив нову залу музею університету.
22 жовтня 1918 року у Кам’янці, столиці Української Народної Республіки, постав перший на Поділлі державний український університет. Його батьком був видатний учений, державний діяч, пізніше митрополит Іван Огієнко.
Університет було закрито вже у 1921 році, згодом він зазнав кількох реформувань. І тільки навесні 2003-го знову отримав статус державного. За роки незалежності вуз став потужним багатопрофільним центром підготовки національних кадрів з 26 спеціальностей, має одні з найвищих у державі темпи   зростання, належить до десятка кращих гуманітарних і педагогічних вищих закладів освіти, визнаний за кордоном, про що свідчить, зокрема, міжнародна «Нагорода тисячоліття» за заслуги перед людством, присуджена Європейською діловою асамблеєю.
Відродження цієї святині — в одному ряду з відновленням Києво-Могилянської та Острозької академій — свідчить про незворотність у поступі національної освіти та науки, незнищенний зв’язок вузу зі своїм уславленим попередником.
Не тільки місто, а й Україна очікують присвоєння університету імені його творця. Огієнко ще не повернувся офіційно. Але фактично це сталося давно. У назві вулиці, в «меморіалці», у вступних заявах абітурієнтів із проханням зарахувати їх до університету імені Огієнка. Воістину, історію творить народ!
6 лютого 2003 року Президент України Леонід Кучма, розглянувши документи, що стосувалися зміни статусу Кам’янець-Подільського державного педагогічного університету на університет класичного типу, дав відповідне доручення Прем’єр-міністрові України Віктору Януковичу: «З метою відновлення історичної справедливості, відродження відомого осередку національної освіти та культури вирішити питання щодо перетворення Кам’янець-Подільського державного педагогічного університету в класичний університет та присвоєння йому імені Івана Огієнка. Термін — до 1 березня 2003 року». 7 березня урядовий комітет одностайно підтримав пропозицію Міністерства освіти і науки України щодо створення (чому не відновлення?!) державного університету в Кам’янці. Питання з Огієнком відклали: виявляється, процедура присвоєння навчальним закладам імен видатних українських діячів... не відпрацьована. Про це доповів Дмитро Табачник на засіданні Кабміну 15 серпня.
На щастя, сини і доньки народу не дають згаснути огієнківському вогнищу української науки, бо рік у рік зростає кількість студентів вузу, і прагнуть вони сюди саме тому, щоб дорости до Огієнка в служінні українській державі.
Хмельницька область.