Хранитель багатолітніх «класичних» традицій, один з найбільших в обласному центрі Дніпровський ринок і сьогодні залишається популярним у херсонських споживачів. І насамперед тому, що слова, винесені в заголовок, стали життєвим принципом директора підприємства Олександра Устинова.

Незважаючи на появу безлічі торгових установ у кожному мікрорайоні, херсонці їдуть на Дніпровський ринок. У цій доволі «сильній» ланці системи споживкооперації широко представлено найрізноманітніший асортимент і продовольчих, і промислових товарів. До того ж, ринок приваблює цінами: вони тут завжди нижчі, ніж на інших.

А ще Дніпровський знаний своїми ярмарками. Останній, до ювілею міста, перетворився на справжнє свято, що яскраво продемонструвало в своєму «дизайні» національний колорит і самобутність. У ньому взяли участь місцеві товаровиробники і сільські господарства області.

Але найвагоміший, мабуть, «козир» Дніпровського — високий рівень культури й обслуговування. З огляду на побажання покупців і продавців, керуючись указом Президента про вдосконалення діяльності ринків, на Дніпровському створили торгово-сервісний комплекс, використавши для цього незавантажені площі критого павільйону. Відтепер споживач, не виходячи з приміщення, може придбати все: від солодощів і квітів до м’яса й одягу. Таке раціональне використання торгових місць дало змогу ринку одержувати додатково 15 тисяч гривень доходу щомісяця. До того ж, естетично оформлені кіоски та бутики крокують у ногу і з регіональною програмою розвитку внутрішнього ринку, ухваленою облдержадміністрацією.

— Сьогоднішній ринок — це робоче місце сотень людей, що втратили роботу «за дипломом», — каже директор. — Ринок став і засобом поповнення сімейного бюджету, і способом його економії — тут можна придбати товар дешевше, а для жителів сільської місцевості ринок найчастіше — єдине джерело виживання.

У створенні цивілізованих умов, що відрізняють ринок від базару, і бачить своє покликання на посаді керівника Олександр Устинов. На щастя, наслідувати є кого — своїм учителем і наставником він вважає старшого за досвідом колегу-професіонала, директора ринку «Центральний» Олександра Юсифова.

— Процес реформування ринкового господарства в нинішніх економічних умовах не має визначеного стандарту. Втім, обраний адміністрацією Дніпровського ринку шлях приносить результати. Темпи зростання показників у галузях зросли більше, ніж у півтора разу, на 100 тисяч гривень зросли надходження в бюджет міста, з 700 до 990 тисяч зросли відрахування податкових платежів. А за високу податкову дисципліну підприємство одержало подяку і грамоту від обласної податкової служби й облдержадміністрації, — зазначає заступник міського голови з питань торгівлі Юрій Христич.

До речі, стосунки з владою в Олександра Єгоровича, за його виразом, дружньо-ділові. Устинов безвідмовно відгукується на всі звернення про допомогу і доброчинність. За що, трапляється, отримує від начальства.

— Найчастіше звертаємося, звичайно, до дирекції ринку, адже підприємства-виробники практично стоять, — щиро зізнається голова Дніпровського райвиконкому Анатолій Толокнов. — Не пам’ятаю випадку, щоб Олександр Єгорович відмовився допомогти старим чи дітям.

До дітей в Устинова особлива любов. До того ж, не проста, а сімейно-виробнича: дружина Олександра Єгоровича — педагог, заслужений вчитель України, переможець обласного конкурсу «Учитель року», кращий класний керівник області. А як нині забезпечені навчальні установи — усім відомо. Тож, передбачаючи запитання про подарунок до срібного ювілею подружнього життя, дружина попросила... відремонтувати її клас. Відклавши до золотого весілля заповітну мрію про шубу...

Споживач завжди правий, а тому найменше його звернення чи побажання знаходить негайний відгук з боку адміністрації. Раз на тиждень на ринку веде прийом юрист. Безплатно мають змогу одержати консультацію і ті, хто торгує, і ті, хто купує. Підприємців консультують і працівники податкової служби. У разі потреби на ринку нададуть медичні послуги —підприємство взяло на себе витрати з утримання кваліфікованого фахівця. До послуг продавців — холодильні приміщення, камери схову, пункти гарячого харчування. Для покупців — кабінки для примірювання, майстерні з припасування одягу, ремонту шкіргалантереї, інші послуги.

— Відрадно, що система кооперації не втратила фахівців, які душею вболівають за справу. А до керівництва Херсонською облспоживспілкою прийшов справжній професіонал, — зауважує Олександр Устинов.

З ім’ям Сергія Єрохіна кооператори обґрунтовано пов’язують сподівання на відродження галузі. Безумовно, впевненості в роботі додає і постійне відчуття «ліктя» Укоопспілки. І Олександр Устинов, і його колеги підкреслюють: усю роботу відомства спрямовано на збереження матеріальної бази і власності, на створення умов для розвитку споживкооперації, де провідні позиції належать ринкам.