Поїздка на північ Донеччини в ці дні — завжди непередбачувана. На шляху до Краматорська потрібно проминути три блокпости, на одному з яких чергують співробітники ДАІ та озброєні міліціонери, на інших — так звана самооборона. Вартові-любителі не дуже ретельно перевіряють авто, а деякі навіть не зупиняють помахом саморобної дерев’яної палички. Чого не скажеш про блокпости навколо Слов’янська — міста, яке повністю контролюється сепаратистами й озброєними людьми без пізнавальних знаків на формі. Огляд вмісту салону й багажника, перевірка документів, «співбесіда» щодо мети приїзду — все серйозно.

У ніч на неділю на околиці міста було чути стрілянину. Конфлікт стався на одному з блокпостів поблизу села Билбасівка. За інформацією міліції, туди під’їхали невідомі на чотирьох автомобілях і відкрили вогонь по чергових. Унаслідок перестрілки серед охоронців блокпосту смертельно травмовані троє осіб і ще троє поранені. З них двоє від госпіталізації відмовилися. «Невідомі на двох автомобілях, близько дванадцяти осіб, поїхали з місця події у напрямку Харківської області. При цьому вони забрали з собою убитих та поранених, їх кількість невідома. Два їхні автомобілі, що залишилися на місці, були знищені активістами внаслідок підпалу», — повідомили в міліції.

Міліція проводить перевірку за фактом убивства. Проте діяльність офіційних правоохоронців у місті практично непомітна. Озброєні люди охороняють усі ключові будівлі — міліції, СБУ та міської ради. Під час останнього приїзду до Слов’янська одному з авторів цих рядків дозволили зробити кілька знімків біля будівлі СБУ. На території відомства були помітні броньовані автомобілі, захоплені раніше сепаратистами в українських десантників. На дорозі неподалік — барикади із повалених дерев, мішків та автомобільних покришок. Біля вартових — пляшки з «коктейлями Молотова».

На Великдень «народний мер» В’ячеслав Пономарьов оголосив про запровадження «комендантської години» з 23-ї до 6-ї години. «Поява сторонніх на вулицях неприпустима», — заявив теперішній господар головного «крісла» в міській раді. Раніше лідер слов’янських прихильників «Донецької республіки» звертався до президента Росії Володимира Путіна із проханням надати військову допомогу.

Робота журналістів у Слов’янську залишається справою небезпечною. Надходять сигнали про примусове затримання працівників ЗМІ. Зокрема, повідомлялося про викрадення українських журналістів Ірми Крат та Сергія Лефтера, а також Поля Гого і Коссімо Аттанасіо з Італії і Дмитра Галко з Білорусі. Колеги говорили про те, що у журналістів забирали фото- та відеоапаратуру, гроші, документи. Міліція перевіряє інформацію, але, як випливає із повідомлення відділу зі зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області, «на теперішній час правоохоронці не виявили свідків, які підтверджують факти викрадення, також немає і відомостей про перебування даних журналістів у м. Слов’янську». «Заяв про вчинення цих кримінальних правопорушень до міліції не надходило», — йдеться в повідомленні.

Про інші реалії міста, яке перебуває в руках сепаратистів, свідчать заголовки місцевих видань. «Тролейбусний маршрут № 2 тимчасово не діє», «Некерована вантажівка рознесла ринок», «До лікарні з вогнепальним пораненням потрапив місцевий мешканець», «У місті закінчується хлор для знезаражування питної води» та інші. А «Газета оголошень», яка цими днями стала джерелом об’єктивної інформації про події, розповідає про нову дитячу гру «блокпост». «Суть гри полягала в наступному: діти спорудили барикаду із підручних матеріалів. Одні діти на велосипедах і самокатах намагалися проїхати через своєрідний «блокпост», інші ж дітлахи, «озброєні» палками і саморобними картонними щитами, їх доглядали», — пише видання.

Неспокійними видалися свята і для сусіднього Краматорська. У понеділок біля міської ради відбувся мітинг, після якого проросійські активісти пригрозили піти й захопити місцевий аеродром, який перебуває під контролем українських військових. За інформацією місцевих журналістів, від штурму аеродрому прихильники «Донецької республіки» таки відмовилися, натомість вирішили захопити міський відділ міліції. Біля відділу та міської ради журналісти помітили «зелених чоловічків» — озброєних людей у камуфляжі.

Андрій СЕРЕДА, Олег ТОЛСТОВ.