Уже місяць у зеленій зоні парку ім. Гагаріна —оберегу загазованих транспортом «воріт Криму», розіпнуто намети екологів, до яких звернулися по допомогу і підтримку мешканці сусідніх з цією оазою міста будинків.
Пікетувальників підтримало 17 екологічних, політичних, правозахисних і громадських організацій. Вони виступили проти забудови земельної ділянки, розташованої в прибережній смузі річки Малий Салгир. Землю виділено фірмі «Професіонал». Однак ці 0,53 га є природоохоронною територією, де забороняється будівництво будь-яких споруд.
6 серпня цього року розпочалися підготовчі роботи із забудови зеленої території. Екологи і навколишні мешканці заблокували під’їзд до будмайданчика і зупинили завезення парканів і будівельних матеріалів. У відповідь поруч з містечком екологів з’явилися намети будівельників, котрі заявили що обстоюють своє право на працю. Майже щодня тут відбуваються мітинги обох сторін.
Екологи показують природоохоронні документи і рішення про тимчасове зупинення робіт. До суду Залізничного району Сімферополя надійшли заяви стосовно законності будівництва житлового комплексу в парковій зоні. А представники фірми подають папери, котрими дозволяється спорудження. Зокрема, план будівництва (за яким виходить, що охоронна зона річки не порушується, землі названо вже не парковими, а розвитку міста), рішення сесії міськради про виділення землі під будівництво, договір з міськвиконкомом про оренду цієї ділянки, рішення виконкому і ГАСКу на будівництво об’єкта. І закликають екологів звернути таку само пильну, як до цього гаю, увагу до багатьох інших місць Сімферополя, де знищують дерева. Приміром, у цьому ж таки парку будують ресторани, кафе, вілли, готельні приміщення і навіть стоянки на сотні машин. «Професіонал» також передав до суду матеріали, щоб притягти до відповідальності за збитки фірми організаторів пікетчиків, які блокують будівництво будинку. Серед 15 тих, хто має відповісти за будівельний простій, — кримська організація Партії зелених і асоціація «Екологія і світ». Хоча на захист затишного паркового місця вже зібрано кілька тисяч підписів сімферопольців, спроби переконати владу зберегти його як зелену зону успіхом не увінчалися.
Усім цікаво, хто переможе цього разу: борці за екологію, яких місцеві ЗМІ дедалі частіше називають не природоохоронцями, а «організаторами протиправних дій і заворушень на будівельному майданчику», чи жителі елітних квартир у парковій зоні і фірма «Професіонал», що має давній досвід будівництва в зеленій зоні Сімферополя (мовою екологів: «унікальному ландшафтному об’єкті — водно-зеленому коридорі з пішоходною еспланадою через усе місто»).
Усі надії на суд, який 9 вересня має нарешті розв’язати цю суперечку відповідно до закону.
Цікаво також, чи врахують у процесі «Експертний висновок про будівництво багатоквартирного будинку на території зеленої зони спільного користування — парку ім. Гагаріна», складений авторитетними фахівцями і вченими Криму за ініціативою трьох громадських організацій: асоціації «Екологія і світ», Кримської організації Національної спілки архітекторів України та «Екоправо».
Цей документ, зокрема, засвідчує: останній генплан Сімферополя випущено установами, які «перевищили свої повноваження, без обов’язкової державної експертизи і затвердження». Експерти доводять, що «прийняття рішення про виділення земельної ділянки було проведено на основі нормативного акта, який суперечить положенням законодавства України». Тож закликають Сімферопольську міську раду провести позачергову сесію і скасувати своє рішення від 19.06.2003 року про виділення «Професіоналу» засадженої деревами земельної ділянки берега річки під забудову.
Уже давно не завадило б відповісти й на таке: за чиїми дозволами цінні породи дерев у Сімферополі останніми роками «проріджують» дедалі активніше? Чому будівництво в місті дедалі частіше ведеться за рахунок зелених зон, а нові дерева не насаджують? Чому винищувачам зелених легень міста особливо заважають вікові платани і ялини, які щодня (!) масово, цинічно і по-варварському вирубують за вказівкою сановитих забетонувальників рекреаційних ділянок, що їх виділяють їм з порушенням законів і правил просто у парках, скверах, на набережній і в зелених зонах? Хто зупинить ці систематичні злочини проти природи і майбутнього дітей у місті, яке вже нині через задуху і засміченість, загазованість і запиленість називають «Сімферопил».
 
Крим.