Міського голову Костополя Євгенія Денисюка у столицю кличуть не ностальгічні спогади за студентськими роками (тут він навчався на юридичному факультеті університету імені Т. Шевченка), а інколи нагальна безвихідь.
— Не думайте, що ми безпомічні і лише чекаємо, доки нам допоможуть із Києва, — пояснює Євгеній Денисюк. — Нам вдалося самотужки реанімувати комунальне господарство міста, на зароблені від продажу землі кошти побудувати кілька свердловин для безперебійної подачі води. Самі заробили на необхідну техніку для будівництва доріг та ямкового ремонту вулиць, чим удвічі здешевили прокладання асфальтівки.
— Це проблеми, з якими ми впоралися. Але є й такі, які самим не здолати, — продовжує міський голова Костополя. — Найнагальніша з них — будівництво нових очисних споруд, на що потрібно 5 мільйонів гривень. Інакше не минути екологічних проблем, бо старі очисні споруди вже не витримують навантаження.
— Чим увінчалися ваші походи високими столичними кабінетами? — цікавлюсь в Євгенія Олексійовича.
— Легше відповісти, чим не увінчались. Звертався і до Віктора Ющенка, коли він очолював Кабмін, і до Івана Плюща, і до всіх народних депутатів України, які представляють Рівненщину в парламенті, щоб посприяли у вирішенні цього важливого питання. Але реальну допомогу надали лише екс-міністр екології Василь Шевчук та заступник голови Бюджетного комітету Верховної Ради України Людмила Супрун. З обіцяних мільйона гривень уже отримали 250 тисяч. Так що розгорнули роботи з розрахунку на ці кошти. Але продовжуємо шукати вихід. Ведемо переговори з німецькими інвесторами.
Звичайно, до цієї проблеми додалися й інші. Кілька років тому місту передано відомчі будинки. Це 60 тисяч квадратних метрів комунального житла. Мікрорайон, де розташоване, зокрема, відомче житло колись потужного Костопільського домобудівного комбінату (а це третина комунального житлового фонду Костополя), одержував тепло з котельні цього підприємства. Змінилися власники ДБК, тепер вони диктують умови, обіцяючи перекрити засувку в разі боргів за тепло, яке до того ж дороге. Тому що котельня ДБК живиться газом, купленим за так званими «промисловими» цінами. Тому міський голова знову поїхав до Києва. І добився.
— Розв’язати проблему опалення мікрорайону допоможе дочірня компанія «Газ-Тепло» «Нафтогазу України», яка взяла на себе всі турботи щодо лімітів на газ та спорудження у Костополі трьох міні-котелень. Проект розраховано на 2003—2004 роки. Коефіцієнт корисної дії котлів у цих міні-котельнях становитиме 93 відсотки.
Одна з найгостріших проблем — високий рівень безробіття у місті. Свого часу в Костополі багато підприємств працювали на «оборонку». Тепер вони занепали. Від безробіття люди виїздять за кордон, в інші регіони України. Але є чимало таких, хто започатковує власну справу. І без допомоги міської влади їм не обійтися.
— Ми всіляко сприяємо розвитку малого і середнього бізнесу, бо в такий спосіб люди намагаються прогодувати не лише власні сім’ї, а й дають роботу іншим, — каже Євгеній Денисюк. — Скажімо, у мікрорайоні Перемінки не було добротного продуктового магазину, тому люди їздили за покупками у центр міста. Нам вдалося переконати кількох підприємців збудувати тут магазин і кафе. І тепер цю проблему знято.
Олександра ЮРКОВА.
 
Рівненська область.