Будеш, батьку, панувати...

30 серпня виповнюється 100 років із часу встановлення в Полтаві пам’ятника Івану Котляревському, автору іскрометної «Енеїди» та душевно-ліричної «Наталки Полтавки». На початку минулого століття ця подія переросла у справжнє національне торжество, за всю історію місто не знало такого пишного свята. В урочистостях взяла участь, вважай, вся Україна, серед когорти знаменитостей — Леся Українка, Панас Мирний, Василь Стефаник, Ольга Кобилянська, Микола Лисенко, Олена Пчілка, Михайло Старицький, Борис Грінченко, Микола Садовський, Іван Карпенко-Карий, Марко Кропивницький... Прикметно, що монумент споруджено коштом громади, а виконав його безплатно скульптор Леонід Позен. До ювілейних урочистостей Полтава готується широко й відкрито: планується ціла низка заходів, а головне, безсумнівно, — це увага земляків і гостей до народного поета й драматурга, якого тут люблять, пам’ятають і шанують.
Час новосіль
Три службових новосілля водночас справив колектив Кременчуцького центру №3 електрозв’язку полтавської дирекції «Укртелекому». Щоправда, урочисті входини відбулися не в новозбудованих приміщеннях, але кожне з трьох відділень «Телекомсервісу» — в центрі міста, нагірній частині та житловому масиві Молодіжний — тепер не впізнати: за дизайном і зручностями для клієнтів такі установи зв’язку в регіоні ще треба пошукати. Відтепер кременчужани і гості міста мають змогу одержати повний набір послуг системи телекому, а також скористатись Інтернет-кафе, банкоматами тощо. Свій подарунок зв’язківці приурочили до Дня незалежності України і 60-річчя визволення наддніпрянського міста від фашистських загарбників.
Гарантують порядок «Українські козаки» 
Таку назву має добровільне громадське формування з охорони порядку за місцем проживання, створене в мікрорайоні Лашки, віддаленому районі Кременчука, перше й поки що єдине у наддніпрянському місті. До його складу ввійшли 32 особи, серед яких 20 мисливців, котрі мають дозвіл на зброю. Вже перші результати діяльності «козаків» викликають повагу: розкрито 18 злочинів, затримано 320 порушників, виявлено 8 точок самогоноваріння тощо. Цілком зрозуміло, що без «направляючої і організуючої» ролі органів внутрішніх справ загін самооборони не лише не добився б позитивних результатів, а й навіть не зародився б. В урочистій обстановці представники МВС вручили новітнім дружинникам комплекти форменого одягу, посвідчення й табельну зброю, засоби зв’язку. До речі, на базі цього загону створено й кінний патруль, котрий залучають у разі виникнення надзвичайних ситуацій та під час чергування у важкодоступних місцях.