Про державну програму «Діти України» не чув хіба що глухий. Ідеться ж бо про поліпшення демографічної ситуації у країні. На жаль, вона залишається критичною. Переламати тенденції можуть активні спільні дії державних органів і місцевої влади.

Це довели на Полтавщині, де в санаторії «Хорол» уже шість років успішно працює відділення для оздоровлення та підготовки до пологів вагітних жінок. Вони отримують безкоштовні путівки.

 Не ручаємося, так воно чи ні, але завідувачка відділенням для оздоровлення майбутніх матерів у Миргородському санаторії «Хорол» Тетяна Федорченко переконана, що саме про їхню оздоровницю на березі тихоплинного Хоролу безіменний пісняр колись давно сказав:

«Ой у лузі та ще й при березі 
Червона калина...
Породила молода дівчина
Хорошого сина...»
Звідки у Тетяни Василівна така переконаність? Судіть самі. Від парадного входу сучасної архітектури лікувального корпусу, де на другому поверсі за всіма вимогами медичної науки облаштовані покої для 60 майбутніх породіль, красива алея-теренкур, у тіні віковічних дубів та лип веде прямо до берега. В години моціону пацієнтки відділення, буває, збираються на порослому калиною та верболозом лузі й тихо співають про ту молоду матір, а насправді про власну долю... Відтоді як в одному з найпрестижніших, одноіменному з річкою санаторіїв ЗАТ «Миргородкурорт» відкрито відділення для оздоровлення та підготовки до пологів вагітних жінок, минуло шість років. Пацієнтками відділення були більш як п’ять тисяч жінок, які готувалися стати матерями.
 — Як за великим рахунком,— каже Тетяна Федорченко,— ми працюємо на передньому краї державної програми «Діти України».
 — Демографічна ситуація в Україні самі знаєте яка,—додає і свою думку заступник головного лікаря Таїсія Поліщук. — Скажімо, в курортному Миргороді за першу половину року народилося лише 175 немовлят, а з життя пішло 356 городян. У сільській місцевості справи ще гірші... Безпристрасна статистика наводить на думку про велику державну значущість роботи спеціалізованого на поліпшенні здоров’я вагітних жінок відділення. Бо ж факт, хоч і сумний, що від поганого харчування більшість майбутніх матерів, які прибувають у санаторій, страждають від анемії. Тим часом усі мріють про благополучні пологи і здорових дітей. 
Наскільки це можливо в сучасних фінансових умовах, робить свою справу очолюване Сергієм Колесником Полтавське обласне відділення фонду соціального страхування та тимчасової втрати працездатності, яке оплачує путівки вагітним жінкам. У оздоровниці їх чекають висококваліфіковані медики Наталія Рогачова, Ольга Шпак, Наталія Бакало, Володимир Гузенко та інші. Для майбутніх породіль у санаторії працює школа молодих матерів, обладнаний сучасними тренажерами зал лікувальної фізкультури, шестиразове, з урахуванням стану здоров’я окремо взятої пацієнтки, високопоживне харчування. Впродовж 24 діб перебування в «Хоролі» кожна майбутня мати має мудрих і кваліфікованих порадників та помічників. Додатковою увагою оточені молоді вагітні. У листах колишніх пацієнток санаторію, які час від часу надходять зі всієї України, лише слова вдячності за підтримку та допомогу в таку відповідальну для кожної жінки мить...
 
Полтавська область.