...Уже на в’їзді до міста Городні, що на Чернігівщині, подорожньому впадає в очі оригінальної архітектурної форми криниця, акуратно побілені вуличні бордюри, виблискуючі свіжою фарбою водопровідні колонки, новенькі павільйони на зупинках, чистота на вулицях і тротуарах.

Усе це — результати дії «Правил благоустрою» на території міста, прийнятих на сесії місцевої ради.
Вирішили головне завдання — вивезення побутових відходів на міське сміттєзвалище. Організацію цієї справи взяло на себе управління комунального господарства. З початку року на полігон вивезено майже сто автомашин сміття. У місті ліквідовано всі несанкціоновані сміттєзвалища.
Попереджено, що за порушення «Правил благоустрою» на вулицях накладатимуть адміністративні штрафи. І це подіяло.
У Городні вже було звикли: приходить вечір — у місті темно. Тепер у пізній час вулиці освітлюються навіть на околицях. Міський голова Андрій Богдан каже:.
— Ми прийняли рішення міської ради про те, що кожна торговельна точка, незалежно від форми власності, обов’язково повинна бути освітлена. За лампочки біля магазинів, кіосків та кав’ярень платять їхні господарі. Все інше — за рахунок міського бюджету. Довелося заново купувати провід, лампочки і все необхідне обладнання. Та головне, щоб наше місто було охайним.
До цієї благородної справи міськрада мобілізувала підприємства та установи, розташовані у місті.
За ініціативи директора лісгоспу, депутата обласної ради Василя Тимка за лісівниками закріплено велику ділянку вулиці Жовтневої. Вони ремонтують проїжджу частину та тротуари, білять бордюри, доглядають власноруч впорядковані клумби. Допомагає лісгосп місту і пиломатеріалом. Лавочки для відпочинку, оновлені паркани, вже згадана криниця на околиці міста —внесок лісників у благоустрій міста.
Багато робить і місцевий центр зайнятості, очолюваний Людмилою Рогачовою. До громадських робіт з благоустрою та озеленення міста цього року залучили майже тисячу непрацюючих громадян.
Одна з найболючіших проблем — транзитна дорога, яка йде не в об’їзд Городні, а через всю територію міста. Це майже десятикілометровий відрізок, на ремонт якого грошей з бюджету не виділяють. Своїх же коштів у міській скарбниці бракує. Як результат, транзитний шлях, що йде через територію міста у бік кордону, у плачевному стані.
Городня — це все-таки райцентр, що належить до категорії малих міст. А що робиться на селі? Особливо там, де збанкрутілі чи ледь животіють колишні колгоспи, а нині численні сільгосппідприємства.
Відомо, що сільські ради в основному потерпають від дефіциту власних бюджетних коштів. Але там, де сільські голови виявляють ініціативу, чистота і порядок у селах підтримуються.
У селі Вихвостів сільрада організувала конкурс на кращу сільську садибу. І домоглися мети: немає бур’янів біля парканів, а подвір’я селян радують охайністю. Першість у цій справі конкомісія сільської ради присудила не господарям молодшого покоління, а пенсіонерці — Ганні Чугаївській.
Успішно застосовує вихвостівський сільський голова Олександр Акуленко і каральні методи у боротьбі за чистоту та порядок на території ради. Забур’янив односелець власну садибу — сільрада попереджає: наведіть, будь ласка, порядок до такого-то числа. Не прислухався — сільська адмінкомісія накладає на винного передбачений у таких випадках законом адміністративний штраф: три неоподатковувані мінімуми — 51 гривню.
Не заростають будяками та полином у Вихвостові і сільські кладовища. З ініціативи сільської ради для наведення чистоти і порядку в не охоплених приватним сектором громадських місцях запрошують, за їхньою, звичайно, згодою, пенсіонерів. Робота оплачується. Для цього щорічно з кожного двору збирається по дві гривні.
У селі облагороджені ставки та місточки через них. Милує зір сільська Свято-Покровська церква, що височить над адміністративними приміщеннями та Будинком культури. Тут приїжджі прагнуть поклонитися зцілюючій іконі Іверської Божої Матері, яка була написана в древньому Афоні і доставлена у Вихвостів ще у XVІІІ столітті.
Турбується про чистоту, порядок, благоустрій і Тупичівська сільська рада, керована сільським головою Зоєю Грибенко.
Це — найбільше поселення на Городнянщині. Як-не-як — колишній райцентр. Понад дві тисячі жителів. Здавалося б, не так то й легко навести тут порядок.
Рішенням сільської ради визначили спеціальні санітарні дні, протягом яких біля кожного подвір’я, організації чи установи, що розташовані в межах сільради, має бути наведений порядок. Треба вивезти сміття? Будь ласка. За домовленістю із сільгосппідприємством «Тупичівське», яке очолює Володимир Авдійко, для цієї мети виділяється транспорт. Облаштовано за всіма правилами екологічної безпеки і сільське сміттєзвалище. Тільки не лінуйсь — прибирай, щоб і на обійсті, і на території села було чисто. До порушників ті самі адмінстягнення, що і у Вихвостові.
Дбають тут і про очищення та облаштування сільських криниць. У Тупичеві функціонує і свій водопровід, за доглядом якого сільрада призначила відповідальних, послуги яких також оплачуються із коштів самообкладання та з місцевого бюджету. На договірних засадах працюють і відповідальні за наведення порядку на сільських цвинтарях, в інших громадських місцях.
Підтягується у цій нелегкій справі і село Пекурівці, де сільським головою вперше обрано 
32-річного Валерія Гребіня. Місцева громада недарма віддала на виборах перевагу молодому вчителю. Ініціативний, енергійний, ерудований...
З перших днів роботи новообраний голова зібрав односельців на сход: як зробити село кращим, затишнішим? Вирішили найперше упорядкувати центр, розбити клумби, озеленити вулиці, облаштувати кладовище. Зібрати на цю справу по три гривні з двору. І люди не відмовили...
Пішла робота. Організував голова і централізоване вивезення сміття на сільський полігон. А старші учні на чолі з директором школи Володимиром Дєдковим посадили сад, який у Пекурівці залишиться доброю пам’яттю про всіх, хто його догляне.
Такі приклади. За ними — ініціатива і праця людей, які, незважаючи на економічні негаразди, і насамперед дефіцит грошей на благоустрій, хочуть і стараються, щоб у їхньому рідному домі було затишно та охайно.
Віктор КИРІЄНКО; Сергій ПАВЛЕНКО.
Чернігівська область.