Чернігівська обласна організація профспілки державних установ — одна з найчисельніших в області. В її складі — більш як 20 тисяч членів. Про роботу спілчан ми попросили розповісти голову президії облпрофорганізації держустанов Івана Григоровича Нагула.

— Невже на Придесенні така велика армія держчиновників об’єднана в одній організації?

— У нашу профспілку справді входять службовці рад, місцевих адміністрацій, їх відділів. Але не тільки. У 472 первинних профорганізаціях об’єдналися і судді, і працівники прокуратури, казначейства, СБУ, архівів, держохорони та багатьох інших установ, зокрема, «Ощадбанку», «Оранти». Тому — це велика сила.

— У таких специфічних установах хіба можна захистити людину, якщо вона не сподобається якомусь керівнику?

— Якщо її звільняють усупереч чинному законодавству, то ми відновимо звільненого на посаді.

— І такі приклади були?

— Так, наприклад, свого часу був звільнений без згоди профспілки начальник обласного управління юстиції Микола Бондар. І ось завдяки нам суд його відновив на роботі. А скільки у районах виникало бажань звільнити наших голів профспілок! У багатьох конкретних випадках ми відстояли потерпілих від прийняття незаконних рішень.

— Тобто ви по-справжньому займаєтесь соціальним захистом держчиновників?

— І соціально-економічним, і правовим. Зазначу, що велике значення нині у цьому плані набуло укладання між роботодавцями та профорганізаціями колективних договорів та угод. У них передбачено захист в оплаті праці, збереження робочих місць, максимальні терміни відпустки. Нині укладено 268 таких договорів, якими охоплено 74 відсотки працюючих. Крім того, обком профспілки уклав угоди з дев’ятьма обласними управліннями та відомствами. Це, повірте, додає багатьом колективам плюсів в організації роботи, відпочинку.

— Профспілка держустанов — багата організація?

— Ми маємо бюджет, який складається з внесків членів профспілки. За минулий рік їх надійшло 681,4 тисячі. Майже третину їх витрачаємо на матеріальну допомогу. Торік оздоровили у санаторіях 205 дітей. Нинішнього літа плануємо 350. А головна стаття витрат —культурно-масова діяльність.

— Це на подарунки дітям?

— І не тільки. Добре вшановуємо ветеранів, ювілярів. Уже третій рік проводимо спартакіади серед державних службовців області. 14—15 червня цього року команди співробітників держустанов районів виборювали у Чернігові першість з армрестлінгу, міні-футболу, перетягування каната, парк-волейболу, у грі в більярд. Профспілка, як бачимо, не тільки допомагає, а й по-справжньому здружує, сприяє згуртуванню працюючих.

— Подальших вам успіхів у всіх добродіяннях!

— Дякую.

Інтерв’ю провів Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігів.