Майже 150 міських та селищних голів країни зібралися на нараду в Іллічівську, щоб обговорити свої нагальні проблеми.
Головну увагу було приділено новій редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», ухваленій у першому читанні Верховною Радою. Міські голови з надією очікують, що його остаточний варіант врахує їхні пропозиції. І тим самим зніме з місцевого самоврядування численні пута, допоможе територіальним громадам стати повноправними господарями.
Йшлося про основу основ самоврядування — формування місцевих бюджетів. Не випадково тут звучав жарт: «У міської влади є три проблеми. Перша — гроші. Друга — гроші. І третя — гроші». Не секрет, що більша частина бюджетних коштів акумулюється в центрі, хоча саме на місцеві органи влади покладено надання найвагоміших соціальних послуг населенню.
Тривожно стоїть питання стосовно реформування житлово-комунального господарства. Президент Асоціації міст України та громад, київський міський голова Олександр Омельченко вважає: «Стан справ у цій сфері реально загрожує не тільки великомасшабними аваріями і катастрофами (тут він навів кілька конкретних прикладів. — Г. В.), а й національній безпеці держави».
Учасники наради прийняли низку звернень до Президента, Верховної Ради, Кабміну, у яких висловили свої пропозиції на покращання діяльності органів самоврядування.
У нараді взяли участь народні депутати України, посадовці уряду та адміністрації Президента.
 
 Іллічівськ.