Двічі намагання міського голови Кіровограда Миколи Чигрина провести минулого тижня сесію міськради не увінчалися успіхом. Обидва рази — через відсутність представників фракції «Трудова Україна», які становлять більшість у раді. Це вкрай загострило соціальну ситуацію в місті.
Бюджетні перипетії, які тривають в Кіровограді понад півроку, останнім часом дедалі більше набувають політичного забарвлення. Так, минулої п’ятниці, після чергового сесійного «провалу», позафракційний депутат Микола Садовий заявив, що через нездатність вирішувати нагальні проблеми міста координаційна рада із захисту конституційних прав громадян розпочинає підготовку до референдуму з відкликання депутатів міськради.
Два тижні тому президія координаційної ради (вона об’єднує більш як десять політичних партій і громадських організацій опозиційного спрямування) поставила своєрідний ультиматум органу самоврядування: відмінити рішення виконкому про підвищення тарифів на воду і водовідведення та прийняти бюджет міста. У разі невиконання, йшлося у заяві, координаційна рада наполягає на достроковому припиненні повноважень міського голови і депутатів міськради.
Рішення про підвищення тарифів міський голова Микола Чигрин призупинив, чим і заслужив своєрідну індульгенцію. А бюджетне питання безнадійно пробуксовує. Тож тепер весь тягар гніву опозиційних партій має впасти на голови депутатів, насамперед — членів фракції «Трудова Україна», які блокують його прийняття.
А тим часом до Господарського суду Кіровоградської області від профспілки працівників освіти та науки міста Кіровограда надійшла позовна заява про усунення перешкод у реалізації конституційних прав. Позивач просить суд зобов’язати міського голову негайно виплатити заборгованість із заробітної плати, відпускних та інших гарантованих державою платежів працівникам освіти міста, а також зобов’язати Кіровоградську міську раду затвердити програму економічного і соціального розвитку міста на 2003 рік.
 
Кіровоград.