Відтепер херсонська сім’я з чотирьох осіб має щомісяця платити за воду майже 40 гривень. Чергове підвищення тарифів спричинило низку акцій: мешканці обласного центру кількаразово пікетували приміщення міськвиконкому. На чому ґрунтуються розрахунки, чи вони виправдані і що думає з приводу громадських протестів влада, розповідає перший заступник Херсонського міського голови В’ячеслав ЯРЕМЕНКО.

— З травня рішенням міськвиконкому, котрому облдержадміністрація делегувала повноваження встановлювати тарифи на комунальні послуги, плату за воду для населення збільшено на 30 відсотків. Захід вимушений, бо вартість послуг перевищує чинні тарифи, а дотації з держбюджету скасовано. Навіть за новими розцінками собівартість покривається лише на 80 відсотків. Щоб забезпечити стовідсоткове відшкодування, потрібно збільшити плату вдвічі. Тож компенсація лягла на плечі підприємств, установ — у тарифи для них заклали і собівартість, і рентабельність.

Такі схеми застосовують і в інших містах. Приміром, у Донецьку підприємства платять за воду вдесятеро більше, ніж населення. В Херсоні 80 відсотків води споживає населення і лише 20 — решта абонентів, тоді як раніше розподіл був 50 на 50. Іншого виходу міськвиконком знайти не може. А індивідуальним споживачам передбачено адресну компенсацію у вигляді субсидії.

Тим часом журналісти повідомили, що «через підвищення тарифів херсонці побили міського голову». Інформація значно перебільшена. Підвищення тарифів — привід для псевдополітиків, які діють за принципом «що гірше, то краще» і хочуть будь-що «засвітитися» напередодні майбутніх виборів. Такі люди є й серед депутатського корпусу міськради. Для досягнення мети вони використовують певних людей, «штатних мітингувальників», котрі за винагороду завжди готові витягнути з чохлів протестні гасла.

Але ж ринок цілком визначено диктує політику і комерційним ЗМІ, спрямованим на пошуки «смажених» сенсацій. Та люди оцінюють владу за конкретними ділами. І їх не можна не помітити: Херсон став чистішим, без надзвичайних ситуацій пережив вкрай важку зиму, без перебоїв працює транспорт...

Результатом останнього мітингу на сходах «білого дому» та переговорів з пікетувальниками стало те, що голова Херсонської облдержадміністрації Анатолій Юрченко доручив головному управлінню економіки детально перевірити обґрунтованість нових тарифів.