Директор магазину та його підлеглі не змогли вранці потрапити до своїх робочих місць — усі вхідні двері до приміщення було забарикадовано. На прилавках псувалася продукція, покупців до якої не впускали... продавці.
Двоповерхову споруду взяли в облогу 27 підприємців, що орендують місця в торговому залі.
Друга за чисельністю населення в області Нова Каховка не раз давала про себе знати акціями місцевих підприємців. Цього разу приводом для «заколоту» стало розпорядження адміністрації «Торгового центру» про розірвання угод на п’ятирічну оренду площ торгового залу, котрі лише наприкінці минулого року людям в урочистій обстановці вручили директор «ТЦ» В’ячеслав Кузнецов та секретар Новокаховської міськради Володимир Коваленко. Адміністрація посилалася на потребу ремонту приміщення.
На захист скривджених стали громадські організації «Союз новокаховських підприємців» та «Фонд захисту інтересів членів новокаховської громади та підтримки Бориса Силенкова» (Новокаховського міського голови. — Авт.) , очолювані відомою в місті активісткою Любов’ю Малецькою.
— Утиски підприємці відчули ще торік, — зазначає Любов Олександрівна, — коли 5 листопада на зборах директор «ТЦ» оголосив, що до торгового залу «може прийти власник», котрий уже пропонує плату більшу, ніж платять орендарі. Бо нині вони не покривають витрат, і торговий заклад зазнає збитків.
Щоб не втратити роботу, підприємці, більшість із яких наймають реалізаторів, погодилися на підвищення ставки в 1,7 разу. А також на пропозицію директора зробили благодійний внесок на ремонт покрівлі. «Заднім» числом, 1 листопада, уклали угоди про оренду до 2007 року.
— Куди йдуть гроші, що платять орендарям, невідомо, але адміністрація розширила штат, зробила євроремонт своїх кабінетів, — додає одна з «потерпілих», підприємець Марина Лозенко. — А нас тепер відправляють на ринок. Ми там уже стояли, у спеку й мороз, і місць у магазині добилися нелегкими зусиллями. Не хочемо їх полишати!
Під приводом ремонту, переконані підприємці, їх хочуть «викурити», щоб вигідно приватизувати торговий заклад. Про це вони оголосили на мітингу протесту, влаштованому на площі перед «ТЦ». «Директор В. Кузнецов та його заступник О. Оскома, — йдеться у поширеному в місті зверненні протестуючих, — користуючись мандатами депутатів міськради, намагаються узурпувати право на самостійне, без відома міськради, укладання угод на оренду площ.»
А до міськвиконкому «бунтівники» спрямували вимогу —про розірвання контракту з директором комунального об’єкта.
— В’ячеслав Кузнецов навів лад у «Торговому центрі», де раніше місця розподілялися кулуарно й непрозоро, — можна здогадатися, на яких умовах, — вважає заступник міського голови Юрій Горбенко. — Конфлікт полягає в особистих стосунках між директором та підприємцями, бо угоди торік Кузнецов уклав з порушенням порядку, визначеного міськвиконкомом. Тож чи законні угоди? З’ясувати це я раджу підприємцям у суді. Але у справі, — зауважує заступник, — є інші обставини. Приміщення «ТЦ» як об’єкт комунальної власності усієї громади перебуває в заставі — торік, у вересні, для закупівлі палива на зиму міськрада взяла кредит 600 тисяч гривень у банку «Аваль». Від споживачів оплата надійшла лише в розмірі 45 відсотків від потреби, і гроші йшли на подальші закупівлі газу. Тож 1 вересня центр перейде в розпорядження банку, котрий без зусиль погасить борг, оскільки вартість споруди значно вища. Міськвиконком усіляко прагне розв’язати питання: радили орендарям створити товариство покупців і придбати торговий зал у власність. Передали готовий пакет документів, але вони не виявляють цікавості. Тим часом термін збігає, і 1 вересня, коли господарем «ТЦ» стане «Аваль», цього вже не зробити. Постраждають 27 осіб, у яких, до речі, торгова точка в «ТЦ» — не єдина, мають ще по кілька в місті. Але міська влада, здаючи центр у заставу, дбала про інтереси 55 тисяч жителів міста, щоб вони взимку не мерзли. Споруда центру все-таки потребує ремонту. Хоча комунальний об’єкт, який, за логікою, мав би давати громаді прибутки, натомість отримав з бюджету 45 тисяч гривень для ремонту даху, і його директор просить ще 100 тисяч. Для визначення технічного стану будівлі міськвиконком запропонував адміністрації замовити компетентних експертів.
Усе-таки 27 підприємців, за плечима яких — 54 наймані робітники-реалізатори, у своїх підозрах щодо надуманого «ремонту» переконані. Інакше, чому не виселяють решту орендарів, яких ще 20? Чому не чіпають фірму «Візит», а також низку інших юридичних осіб, що наймають куток в «ТЦ»? Ремонт, впевнені вони, можна виконати, не розриваючи угод і не відселяючи продавців. Адже висновки «Херсондіпроміста» не такі вже й категоричні: «Конструкції, перебувають у задовільному стані, загрози їх обвалу немає».
Відповідь на свої запитання люди сподіваються одержати, коли приїде міський голова Борис Силенков, що перебуває з візитом у французьких побратимів Нової Каховки. І продовжують тримати «нескорену територію» на замку — зсередини.
Херсон—Нова Каховка.