Духовність, культура, освіта — ось суть соціальної політики ВАТ Вугільна компанія «Шахта Красноармійська-Західна № 1»
Цього дня на майдані панували Усмішка та Гра. Потрапляючи на територію імпровізованої «Країни дитинства», дітлахи почувалися в рідній стихії. По обидва боки алеї красувалися загадкові написи: «Бухта «Відгадайка», «Село «Пензлик», «Острів Робінзонів». Кожна з табличок обіцяла різноманітні конкурси. Наприклад, «Найметкіший»: ну-бо одягни на себе якнайбільше речей за короткий час, та ще й придумай назву своєму костюму, в якому дивовижним чином поєднуються корона Снігуроньки та циганська спідниця. Або «Веселий клоун»: спробуй-но прикріпи намальованому клоунові бантик у потрібному місці, якщо в тебе зав’язані очі! Або «Спіймай рибку»: орудуючи вудкою, підчепи на гачок «рибку». Хлопчики і дівчатка складали картинки зі шматочків картону і змагалися в шахи та шашки, ставали на ходулі й кидали кільця на точність, малювали крейдою, фарбами та олівцями, творили цілі картини з пластиліну, черепашок і гальки та освоювали давнє мистецтво оригамі — складання фігур з аркуша паперу.
А поряд, на сцені просто неба, в цей час демонстрували майстерність юні вихованці Палацу культури вугільної компанії. Та й сама сцена стала прикрасою свята: уявіть собі гірлянди повітряних куль, такого ж «повітряного» різнокольорового клоуна і симпатичного рожевого слона, що погойдувався у такт музиці. Плюс атракціони на будь-який смак і вік. А також запрошені веселі клоуни, котрі заводили публіку. І грандіозне спортивне свято на стадіоні ФСК «Олімпійський». Усе це — один день із життя вугільної компанії «Шахта «Красноармійська-Західна № 1»: 1 червня, Міжнародний день захисту дітей.
Утім, турбота про підростаюче покоління для керівництва підприємства не обмежується однією-двома датами на рік. Духовність, культура, освіта — ось три пріоритетні напрями розвитку шахти «Красноармійська-Західна № 1». Для реалізації кожного з цих напрямів створено центри: Палац культури, Дитячий методичний центр християнської православної просвіти та дитячо-юнацький центр «Надія» з освітньою програмою. В школі № 10 відкрито сучасний спортивний комплекс з необхідними майданчиками і спорядженням. Розроблено єдину комплексну програму діяльності всіх соціальних установ, починаючи з молодшого віку — з трьох років — і закінчуючи зрілим трудовим колективом шахти.
Майбутня творча і духовно досконала особистість формується ще в ранньому дитинстві, переконаний народний депутат України, президент вугільної компанії Леонід Байсаров. Саме тому шахта стільки вкладає в розвиток здібностей дітей — у творчість, спорт, у навчання. І хоча такі «інвестиції» принесуть результат не сьогодні і навіть не завтра, діти, які займаються в установах соціальної сфери вугільної компанії, уже змусили про себе говорити.
Парадом перемог став для творчого колективу і вихованців Палацу культури, очолюваного директором Іриною Зорею, кінець навчального року. Діти зі школи бального танцю «Едельвейс» (керівник Н. Дацун) підкорили одразу кілька вершин. Перше місце в рейтинговому турнірі «Кубок області» (Донецьк) посіли Марк Тернов та Аліна Проценко. Ця пара піднялася й на найвищу сходинку п’єдесталу в міжнародному рейтинговому турнірі зі спортивних бальних танців «Кубок престижу» в обласному центрі і була третя на аналогічному турнірі «Kyіv Open-2002».
Жоден святковий концерт не обходиться без участі яскравого, самобутнього колективу — хореографічного ансамблю «Відрадушка» (керівник Н. Жирова). Зовсім недавно діти посіли третє місце на ІІ дитячому відкритому конкурсі сучасної естрадної пісні й танцю «Форте-маестро» у Слов’янську. Але, мабуть, найважливіша подія в історії «Відрадушки» відбулася кілька тижнів тому: танцювальному колективу присвоєно звання «Зразковий». Це найвище звання, що є для самодіяльних колективів.
У студіях і гуртках БК народжуються й отримують путівку в життя справжні таланти. Такі, наприклад, як Катя Комар, солістка вокальної студії «Сонячні посмішки». Попри юний вік, дівчинка має солідний «послужний список» перемог: перше місце в номінації «Дебют» на конкурсі «Форте-маестро» (Слов’янськ), друге місце на регіональному конкурсі «Дзвінкі голоси України», дипломи Всеукраїнського фестивалю дитячої народної творчості «Первоцвіт-2001» та міського конкурсу «Музична весна».
Коли ти юний, так важливо повірити у власні сили. Так хочеться знати, на що ти здатний. Так потрібні підтримка та схвалення від дорослих. Тоді як на інших підприємствах давно позбулися соціальної сфери, вважаючи її зайвим клопотом, у вугільній компанії «Красноармійська-Західна № 1» соціальним об’єктам приділяють особливу увагу. Відрадно, що таку позицію поділяють самі робітники та їхні сім’ї. Слюсар шахти Костянтин Луцик прийшов на свято разом з дружиною Наталею та дочкою Вікою.
— Ми спеціально планували цього дня відпочити всі гуртом, — пояснив глава сім’ї. — Дуже подобається, для дитини просто роздолля.
— Це важливо, що шахта створює всі умови для розвитку дітей, молоді, — залучається до розмови дружина. —Переконана, гроші витрачаються недарма.
Дивлячися на захоплених грою і виставою дітей, мимоволі зазначила: а вони не здаються гостями на цьому святі. Вони — господарі великого багатства, створеного колективом вугільного підприємства для молодшого покоління. Вони розумні й талановиті, чутливі до прекрасного і чуйні, вміють сперечатися і не бояться відстоювати свою точку зору. Мине зовсім небагато часу, і цим хлопчикам і дівчаткам треба буде вирішувати долю підприємства, міста, країни. За ними — майбутнє. Хочеться вірити, що воно буде таким само яскравим і насиченим, як фарби їхнього дитинства.