На зустрічі кращих учителів Чернівецької області з керівництвом краю йшлося про гострі проблеми школи. Не обминули педагоги і негативних явищ в освіті. Зокрема, з болем говорили про побори з батьків, слабку підтримку молодих фахівців, неузгодженість шкільної програми та невиправданість введення 12-річної системи навчання. Присутні скаржилися на вал звітів та документів. Перепало і працівникам методичної служби та Інституту післядипломної освіти, які фактично перебрали на себе контролюючі функції.
Як зазначив народний депутат України Михайло Бауер, нині очолюваний ним підкомітет Верховної Ради завершив роботу над проектом закону України «Про виховання дітей та молоді», в якому враховано всі зауваження вчительського корпусу. Стосовно 12-річного терміну навчання народний депутат зазначив:
— У такому вигляді ця система не потрібна. Адже її задумували для того, щоб розвантажити учня і полегшити йому засвоєння матеріалу. Проте академічні інститути так ускладнили шкільну програму, що реально оволодіти нею можуть тільки 10—15 відсотків учнів. Тепер знову доведеться все перебудовувати, роблячи акцент на варіативний компонент та профільне навчання. Для дітей, здатних засвоювати програму в нинішніх обсягах, є гімназії, ліцеї та коледжі.
 
Чернівці.