Донедавна студенти поділялися на дві категорії: тих, що протягом навчального року працюють над дипломною, й тих, які пишуть її в ніч перед захистом. А нещодавно з’явилися розумники, які на останньому курсі щодня відкладають 50 копійок на курсову чи гривню на бакалаврську або півтори-дві гривні на дипломну й замовляють роботу у професійних «писарів».
Знайти їх просто. Візитівочку на кшталт «Інформаційний центр допоможе написати дипломну, курсову, контрольну» студенту люб’язно вручають на підходах до його рідного навчального закладу. Або чіпляють на факультетську дошку оголошень.
Видати себе за дипломника мені було легко — сам пишу бакалаврську. Тож їду за вказаною адресою.
Офіс-кімната в центрі Києва. Дві симпатичні дівчини — вочевидь вчорашні студентки.
— Я студент філологічного. Через місяць маю здати бакалаврську. Тема: «Тропи та стилістичні фігури у творчості Еріха Марії Ремарка». Можете допомогти?
— Без проблем.
— Скільки це коштуватиме?
— Орієнтовно 40 сторінок по дев’ять гривень... Задаток 25 відсотків. Дискети, друк — за додаткову платню.
— Дорогувато... У вашій рекламі йдеться про якусь акцію зі знижками...
— Це на роботи з нашого архіву. На ексклюзив знижки не поширюються.
— Даєте гарантію, що робота буде якісною?
— Якщо ви не полінуєтеся кілька разів прочитати її, проблем не буде.
З’ясувалося, з цією «фірмою» співпрацює шість кандидатів і один доктор наук. Вони пишуть дисертації, які успішно захищають у столиці, отже, турбуватися про бакалаврську нема причин.
Через три тижні обіцяли «склепати» мою дипломну роботу. А ще взялися написати курсову з міжнародної економіки (сім гривень за сторінку), і реферат (п’ять гривень).
Тему своєї дипломної я вигадав. Однак простою її не назвеш і з Інтернету, скоріше за все, не спишеш. Навіть фахівцю-філологу доведеться перечитати кілька романів Ремарка. А потім ще треба пов’язати все це з теорією літератури й «зліпити» в бакалаврську. Тиждень, панове, ніяк не менше. За одну ніч таке під силу тільки студенту і тільки раз у житті.
Легкий чи ні «писарський» хліб — вирішуйте самі. До речі, я підозрюю, що «кандидатами» та «докторами» наук у «писарських конторах» підробляють і самі студенти.
Стосовно споживачів таких послуг: куплена бакалаврська — це 7—9 місячних стипендій або зекономлена щодня, протягом року, гривня. Тож право вибору за нами —студентами.