Тільки титули почесного громадянина Львова —швейцарця Роберта Готца — привід для роздумів. За духовним покликанням він — монах — доктор теології. Як учений очолює Східне відділення інституту з питань світогляду в Цюріху, читає лекції з політології і славістики у Швейцарії, Франції, Німеччині. Як доброчинець — створив і очолив 1993 року громадську організацію «Допомога Західній Україні».
Цього разу почесний професор Львівського державного медичного університету запропонував студентам і викладачам цього вузу, лікарям Львова свою лекцію «Благословенний вплив арабської медицини». Чому саме арабська медицина стала предметом його захоплення? Бо здобутки цієї давньої науки нагадують казки «Тисячі й однієї ночі», а нас, вважає доктор Готц, спонукають скромніше оцінювати сучасні надбання цивілізації. До прикладу, знаменитий Авіценна приступав до фармації лише тоді, коли були випробувані найпростіші засоби впливу на організм недужого. Древні лікарі залишили нам і корисні моральні приписи: «Хто опитуватиме багатьох лікарів, той робитиме багато помилок», «одна хвороба — одні ліки». А нині нам навперебій пропонують десятки препаратів!
Веселе пожвавлення аудиторії викликала розповідь про медичне обслуговування древніх. Лектор процитував лист юнака, який тисячу років тому писав до свого батька з лікарні про те, що там до послуг хворих — бібліотека, музика і що він щодня їсть смажену баранину. «Коли мене випишуть, дадуть новий костюм і п’ять кусків золота, щоб я не працював одразу. Я зовсім не хочу виписуватися!», — ділився думками хлопець.
Навіть високоцивілізовані західні держави не досягли, вважає доктор Роберт Готц, такого рівня. А що вже казати про нинішній стан вітчизняної системи охорони здоров’я! Він добре відомий швейцарському гостю. Понад 50 медичних установ міста й області отримали за допомогою Роберта Готца медичну та гуманітарну допомогу. Її адреси і форми —найрізноманітніші: реконструкція та ремонт лікарняних закладів, допомога для багатодітних сімей та одиноких матерів, підтримка шкіл-інтернатів для дітей-інвалідів.
Львів.