Парламентська хроніка
Ранкове засідання 16 квітня
Учорашнє засідання Верховної Ради відбувалося за зачиненими дверима. Народні депутати мали заслухати інформацію керівників силових відомств про ситуацію в Україні у зв’язку із загрозою порушення цілісності та конституційного ладу держави. Планувалася доповідь голови Служби безпеки Валентина Наливайченка, в. о. міністра оборони Михайла Коваля, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та в. о. Генерального прокурора Олега Махніцького.
Про перебіг засідання представники мас-медіа просили повідомляти народних обранців. За словами Валерія Пацкана («УДАР»), сесія під час засідання хоче почути правдиві відповіді силовиків щодо ситуації на Сході країни. А про кадрові рішення не йтиметься. Водночас, на думку депутата, термін для перемовин із захопниками адміністративних будівель уже вичерпано, час переходити до конкретних дій. Адже на території України діють російські спецпідрозділи і підтверджень того достатньо, а не місцеві мешканці, як наголошують деякі політики.
Водночас Ярослав Сухий (група «Економічний розвиток») зазначив, що під час цієї розмови депутати мають почути не лише правдиву інформацію щодо ситуації в країні, а й чого вони очікують від парламенту: який закон ухвалити, на що дати згоду. «Якщо треба ухвалити рішення про введення якогось стану (надзвичайного, військового. — Ред.) ми, безумовно, готові це зробити», — зауважив він.
Журналістам, які весь час перебували у кулуарах третього поверху, доступ до сесійної зали відкрили лише близько 12.30. У цей час сесія ухвалювала рішення щодо відкритого порядку денного.
Так, народні депутати у першому читанні ухвалили законопроект «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо гарантій в особливий період). Цим законопроектом пропонується підвищити соціальні гарантії військовослужбовців та членів їхніх сімей в особливий період. Ним передбачається також, що період проходження громадянами військової служби в особливий період зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також державної служби у подвійному розмірі. Крім того, передбачається виплата певного грошового утримання членам сім’ї військовослужбовців у період впровадження особливого періоду. Розмір такого грошового утримання встановлюється на рівні розміру грошового забезпечення, в тому числі додаткових та інших, що отримує військовий на день мобілізації.
Водночас для підтримки проекту постанови про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності України у зв’язку з агресією Російської Федерації у сесійній залі забракло голосів. Цим проектом пропонувалося рекомендувати в. о. Президента та органам центральної виконавчої влади відновити призов до лав Збройних Сил України, систему військової підготовки, залучити добровольців до служби у військовому резерві та територіальній обороні.
Однак під час сигнального голосування табло системи «Рада» висвітлило лише 190 голосів «за». Тож Голова Верховної Ради Олександр Турчинов запропонував перенести голосування з цього питання на наступний пленарний день.
За основу та в цілому сесія підтримала проект закону про внесення змін до деяких законів щодо надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (235 голосів «за»). За словами першого заступника міністра юстиції Інни Ємельянової, цей проект спрямований на те, щоб розширити перелік суб’єктів, які матимуть можливість надавати витяги з відповідного реєстру. «Чинне законодавство надає таке право виключно державному реєстратору. Водночас нотаріуси здійснюють функції державного реєстратора при посвідченні нотаріальних договорів і одразу вносять інформацію до Держреєстру. Відтак законопроект пропонує, щоб нотаріуси також стали суб’єктами, які матимуть право надавати витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», — зауважила вона.
Це був останній законопроект, який депутати ухвалили в сесійній залі. Решту проектів, через брак голосів, обранці домовилися лише обговорити за скороченою процедурою, а рішення ухвалювати наступного дня — у четвер. Адже попри те, що сесія вирішила працювати без перерви, дехто з депутатів її собі все-таки влаштував, зауважив головуючий.
Він навіть запропонував по-новому здійснювати реєстрацію обранців. Тобто не лише їх кількість на початок засідання, а й на завершення. «Оце буде реальна реєстрація», — сказав він.
Перед тим, у закритому режимі, сесія в цілому ухвалила проекти постанов про Заяву Верховної Ради України «Про ініціативу міжнародних переговорів щодо деескалації ситуації навколо України» («за» 232 народні депутати) та про режим використання грошових благодійних пожертв на матеріально-технічне та медичне забезпечення Збройних Сил України («за» 230 обранців).
Насамкінець головуючий повідомив, що народних депутатів Михайла Мироненка та Володимира Пилипенка обрано заступниками голови депутатської групи «Економічний розвиток».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Анатолій Гончаров, Михайло Опанащенко.
Віктор Бондар, Юрій Благодир.