Вечірнє засідання 15 квітня

Серед усіх ухвалених законопроектів передусім варто відзначити закон, на який давно очікували селяни, — «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Цей законопроект передбачає дозволити проводити державну реєстрацію прав власності на об’єкти нерухомого майна, збудовані у сільській місцевості до п’ятого серпня 1992 року, на підставі довідки сільради. За прийняття законопроекту в цілому проголосували 263 депутати. Під час обговорення йшлося, що зараз селянам, щоб приватизувати стару хату, зведену ще за радянських часів, та залишити її дітям та внукам, доводиться сплачувати непідйомні для більшості людей кошти. Бо, як зауважив доповідач народний депутат Валентин Ничипоренко, сьогодні пенсіонеру, котрий проживає у сільській хаті, яку власноруч побудував ще у 1970—80-х роках, щоб оформити державний акт на право власності, треба заплатити за обстеження будинку відповідній фірмі 10 тисяч гривень, а то й більше. Така практика — надання державного акту на право власності на підставі довідки сільради — існувала до 1992 року.
Народні обранці розглянули низку законопроектів, ухвалення яких є передумовою до лібералізації візового режиму між ЄС та Україною. У першому читанні прийнято законопроект про внесення змін до деяких законів України, пов’язаних з діяльністю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у сфері захисту персональних даних. Документом, зокрема, пропонується встановити, що дія Закону «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» поширюється і на відносини, що виникають між юридичними особами публічного та приватного права, а також фізичними особами, які перебувають на території України. Доповідач, перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, зауважила, що з 1 січня 2014 року набрав чинності Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних, яким Омбудсмена наділено повноваженнями у сфері захисту персональних даних. Прийняття проекту закону дозволить Україні завершити першу (законодавчу) фазу виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України у сфері захисту персональних даних.
Із другої спроби депутати прийняли в першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання та протидії дискримінації)», також розроблений з метою виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. Цей закон уже декілька разів виносився на розгляд парламенту ще за попередньої влади, однак не знаходив підтримки сесійної зали передусім через норми щодо захисту прав сексуальних меншин та надання їм особливих прав, зокрема, на реєстрацію одностатевих шлюбів, усиновлення дітей, заборону обмежень при прийомі на роботу тощо. Адже українське суспільство в силу своїх ментальних та релігійних переконань не сприймає такі поняття «демократії». Всі найсуперечливіші норми, в тому числі й щодо сексменшин, із законопроекту було вилучено. Проект закону визначає поняття «дискримінація», «непряма дискримінація», «оголошений намір про дискримінацію», «пособництво у дискримінації». 
Також із другої спроби парламент прийняв ще один антикорупційний законопроект задля лібералізації візового режиму з ЄС — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв’язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України».
З другої спроби Верховна Рада нарешті підтримала проект парламентської постанови про призначення на посаду командувача Національної гвардії України Степана Полторака. За відповідне рішення проголосували 235 народних депутатів. Депутати наголошували, що у такий напружений час новостворена Нацгвардія не може залишатися без командувача.
Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо підвищення фінансової самостійності Автономної Республіки Крим та міста Севастополь). Законом визначено особливості взаємовідносин державного бюджету з бюджетом Автономної Республіки Крим та бюджетом міста Севастополя. Таке рішення підтримали 249 депутатів. 
У першому читанні було прийнято проекти законів про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань, про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення його у відповідність з Конституцією України.
Під час пленарного засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що український спецназ звільнив від терористів аеропорт у місті Краматорську.