Ще з дитинства у кожного залишився в пам’яті аромат та смак паски, виплеканої турботливими руками мами. Але пригадуєте розчарування, коли ви купили ось таку святкову хлібину, а вона раптом розсипалась на дрібні крихти просто на столі — до рота не донесеш. Або виявилась глевкою, зовсім несмачною. І от вам зіпсоване свято.
Аби уникнути таких прикрих неприємностей, Хмельницьке товариство споживачів напередодні Великодня вирішило провести школу-практикум для всіх, хто купуватиме святковий коровай.
Галина Скоциляс, технолог Хмельницького хлібокомбінату, переконана, що для великодньої паски потрібні не лише найкращі продукти, а й любов. А тим, хто купує, найперша порада: намагайтеся купити виріб, випечений на дріжджах. Він ароматніший і смачніший. А штучні розрихлювачі та стабілізатори не принесуть організму користі.
Зовні дріжджову паску практично не відрізниш від зробленої безопарним способом. Це може бути вказано лише в рецептурі. Але навряд чи продавець знатиме її. Тому варто хоча б запитати, де вона випікалася. Скажімо, великий хлібокомбінат, котрий випікає 3—4 тонни цього продукту, має традиційну опарну технологію. А от невеличким підприємствам, котрі ставлять у піч по кілька десятків буханців, вона просто не під силу, адже вимагає чимало часу, інколи до доби. Темпи швидких пекарень — не для бабусиних рецептів.
І ще трохи про зовнішній вигляд. Якщо паска прикрашена помадками та глазур’ю, то продаватись мусить у відповідному магазині, де забезпечені умови її зберігання, але не на вуличних ятках і з машин. Це заборонено санітарними нормами. Директор їдальні, де печуть до тонни пасок, Галина Дячук переконана, що яскраво розфарбовані хлібини можуть бути шкідливими. Найкращий барвник — буряковий сік. А жовта і зелена глазур — це вже зі штучними домішками. Червона кошеніль, жовтий шафран — теж природні фарбники, але нашим пекарям вони недоступні.
До кольорового цукрового «бісеру» можна ставитись по-різному. А от традиційні бабусині прикраси — кукурудзяне борошно, просо, зернята льону — можливо, мають вигляд не дуже привабливий, проте зберігають тепло душі і корисні.
Ще задовго до Великодня на прилавках з’являються перші паски. Найкращою буде спечена в гарячій печі із гарячою душею. Хто не вірить, може переконатись сам. Адже для господині  справа честі — спекти святковий калач.
Хмельницький.