Нещодавно дружині заманулося побалувати родину святковим обідом. Як і більшість сумчан, живемо з ринку, тож ні світ ні зоря вона помчала скуповуватися на найближчий базар. Повернулася за годину вже без святкового гумору: «Ціни на ринку немов з ланцюга зірвалися...»
Обурливий монолог благовірної недвозначно дав зрозуміти, що на безтурботному уїк-енді доведеться поставити хрест. Відтак мовчки вдягаюся і вирушаю на «свій» ринок під гучною назвою «СКД» — своєрідний симбіоз секонд-хендівської барахолки і колишнього колгоспного ринку.
Зазвичай у вихідні від напливу людей тут яблуку ніде впасти. Однак сьогодні покупців небагато. Мені це на руку.
Цінову «інвентаризацію» починаю з рядів, де пенсіонери приторговують городиною з власних ділянок. Бабці і дідусі, сподіваючись вторгувати гривню—другу, ледь не за поли хапають кожного клієнта. А ціни в них і справді «кусючі»: за один зморщений буряк правлять не менш як 40 копійок (проти 20 ще тиждень тому), кілограм картоплі за цей же час у середньому подорожчав на 50—70 відсотків і тепер коштує десь півтори гривні. Такі само метаморфози спіткали моркву, цибулю і капусту, кілограм яких менш ніж за три гривні не знайти.
Так, за найскромнішими підрахунками, лише городина до святкового столу збіднить сімейний бюджет щонайменше на 30 гривень. Але ж тут одного борщу замало. А відтак прямую до оптовиків. Соняшникова олія з недавніх 2,8 підскочила в ціні до 4 гривень за кілограм. Борошно і вівсянка подорожчали за тиждень на 30 відсотків, вдвічі підскочила ціна на гречку й пшоно...
За таких розкладів святковий обід потягнув би мало не на третину моєї місячної зарплатні. Тож ми одностайно відклали його до кращих часів.
Сумська область.