Не колючі дроти, мури і громіздкі споруди сьогодні визначатимуть обличчя наших кордонів. Майже всі інженерні загороди старого зразка на кордонах з Росією, Білоруссю та Молдовою вже знесено. Кордони мають бути прозорі в прямому розумінні слова. Але до того ж — надійно захищені. І допомогти цьому повинні прикордонні інспектори. Відтепер уже не йтиметься про створення нових підрозділів, застав, великої інфраструктури, пов’язаної із утриманням солдатів строкової служби. Не кількістю, а умінням в основному контрактників та інспекторів забезпечуватиметься надійність охорони держави.

Нова інспекторська служба зробила перші кроки. І хоча працює вона трохи більш як рік, навіть штати ще повністю не укомплектовано, в її ефективності уже ніхто не сумнівається. За цей короткий термін завдяки пильності інспекторів затримано 1260 порушників кордону, виявлено понад 600 випадків контрабанди товарів на загальну суму понад 2,5 мільйона гривень. Не змогли перетнути наш кордон і наркоділки, що везли макову соломку, опій, марихуану, зброю.
Сьогодні фрагменти докорінно нової моделі кордону апробовано в Чернігівській області. Два мільйони євро виділено для технічного переоснащення Сумського прикордонного загону. Понад вісім мільйонів євро планується освоїти до кінця року на прикордонних ділянках у Луганській та Донецькій областях. Невдовзі на застави надійдуть нові катери, спеціальні системи охорони, радіостанції, мотоцикли.
Хмельницький.