У  минулорічному обласному конкурсі «Інвестор року» компанію «Лафарж» (Франція) і ВАТ «Миколаївцемент» (Львівська область) було визнано переможцями в номінації «Будівельна галузь». Нині стратегічний інвестор, що прийшов у регіон три роки тому, «зцементував» ресурс місцевих виробників із передовими технологіями і менеджментом Заходу. Результати такого синтезу — навіч...

Будьмо знайомі

Круглі дати спонукають підсумовувати зроблене. «Лафарж» цього року відзначає свій 170-річний ювілей. Його досягнення характеризують промовисті цифри: компанію представлено в 75 країнах світу і вона посідає провідні позиції у виробництві цементу, покрівлі, бетону, гіпсу. Головна продукція — цемент, який виробляють 113 заводів у 46 країнах світу. Повна пропозиція послуг та продукції налічує понад п`ять тисяч найменувань. Цей список постійно розширюється із появою нових інноваційних продуктів. Науково-дослідницька лабораторія компанії розташована у Франції, неподалік Ліона.

Такою є візитка інвестора, який п’ять років тому придбав перший пакет акцій «Миколаївського цементного заводу». На той час підприємство було, по суті, розчавлене рідним інвестором, який довів його до зубожіння, астрономічних боргів, суцільного бартеру і зневіри колективу. Інвестор із Франції не взявся одразу латати геть усі дірки. Натомість запропонував у «заставу» свою репутацію і під його гарантії Миколаївський цементний завод узяв кредит у кілька мільйонів доларів, щоб розрахуватися з першочерговими боргами. Тим часом компанія придбала пакети акцій на вторинному ринку та на біржі. Було складено стратегічний план спільної діяльності до 2010 року.

Перші кроки можна було б назвати «розчищенням завалів». Адже підприємство, котрому понад півстоліття, працювало на старому обладнанні, старими методами. Оновлення було небезболісним. Довелося скоротити чисельність персоналу. Багатьом довелося змінити стиль та методи роботи й знову сісти за парту вчитися працювати по-новому.

Партнерство цементуємо разом

Нині місцеві виробники справді мають підстави дивитися в майбутнє оптимістично. Про це свідчать цифри і факти: запрацювали і дали

результат 7 мільйонів доларів США, що були передбачені інвестиційною програмою. Із появою інвестора підприємство позбулося боргів перед бюджетом, заборгованості у зарплаті. Сьогодні завод є головним годувальником, котрий забезпечує робочі місця, наповнює районний бюджет майже на 70 відсотків. Лише торік цементники сплатили у вигляді різних податків 12 млн. 600 тисяч гривень. Середня заробітна плата зросла за останні три роки від 247 до 570 гривень. Це лише окремі плоди розробленої експертами «Лафаржу» разом із місцевими фахівцями ефективної інвестиційної програми. Вона спрямована на підвищення ефективності й продуктивності виробництва, скорочення витрат, поліпшення обслуговування клієнтів, захист довкілля, високий рівень безпеки праці, на облік і контроль.

Підприємство змінилося за минулі три роки невпізнанно. Істотно змінилася схема приготування сировини, завдяки котрій економитимуть 30 відсотків електроенергії. Тут змонтували нову пакувальну машину, яка радикально поліпшила умови праці, а продукція нині має привабливіший вигляд для клієнтів. Серед новацій — потужна установка для завантаження навального цементу, яка в десятки разів повинна зменшити пиловиділення, дасть можливість краще використовувати потужності складів. Завдяки автоматизації вже неприпустиме «традиційне» недовантаження чи перевантаження — на око. Рентгенівський спектрометр дає змогу впродовж двох хвилин зробити аналіз хімічного складу будь-якої сировини. Колись ця процедура тривала тижнями. На сучасне комп’ютерне управління перевели дві печі, реконструювали підстанцію в Добрянах, що дасть змогу стабілізувати енергопостачання підприємства. Проведено комплекс робіт для зменшення собівартості продукції, збереження довкілля й здоров’я людей.

Але жодною валютою не можна виміряти капіталовкладення в нове мислення і світосприйняття. Щоб новації стали стимулом нового господарювання, «Лафарж» приділяє велику увагу навчанню персоналу: навичкам роботи з комп’ютером, основам маркетингу, англійській мові, правилам охорони праці тощо. Відтак «учнями» стали всі — і молоді працівники, і досвідчені. Цей процес, схоже, подобається миколаївським цементникам. Так само й інвесторам  до вподоби фаховий рівень українських партнерів, які швидко опановують нові ідеї й оперативно впроваджують їх у практику. Компанія не шкодує грошей на навчання і нині фінансує підготовку у вузах восьми майбутніх молодих фахівців.

Далі буде...

Нещодавно підприємство підготувало презентацію своїх досягнень для представників ЗМІ. Чи не найприємніше враження справили керівники різних підрозділів і служб. Презентації виробничої, фінансової, кадрової політики були схожі на алгебраїчні рівняння, в котрих чітко виведено причинно-наслідкові зв’язки. Серед незаперечних плюсів — активна участь абсолютно всіх служб заводу у виконанні інвестиційної програми. На Львівщині багато об’єктів незавершеного будівництва, і вони чекають на своїх господарів, а отже, потребують продукції миколаївських цементників.

А поки що триває будівництво і «цементування» нового типу технологій, менеджменту, виробничих взаємин. І соціальні програми також залишаються в центрі уваги. Працівників підприємства забезпечують гарячим харчуванням, за європейськими стандартами відремонтовано побутовий корпус, гуртожиток-профілакторій. Нині ВАТ «Миколаївцемент» — єдине підприємство в області, яке утримує заклад культури — Народний Дім.

Головне те, що партнери довірливо потиснули одне одному руки й уже не відчувають поділу на своїх і чужих.