Нині яровими засіяно 238 тисяч гектарів, тоді як торік на початок квітня — майже п’ять мільйонів. А посівна кампанія, за прогнозами фахівців, розпочнеться 10—12 квітня, тобто запізниться на тиждень-другий. Однак у деяких господарствах Криму, Одеської, Миколаївської, Херсонської областей тривають польові роботи.
Хоча погода навіть у південних регіонах час від часу втручається в процес. На ланах Одещини, повідомляє наш власний кореспондент Георгій Воротнюк, через це знову простоюють сівалки.
Цього року селяни мають пересіяти чотири мільйони гектарів озимини — половину площі, відведеної під цю культуру. Більша частина посівів загинула під час приморозків.
Такі невтішні прогнози лише підігрівають ажіотаж, що виник навколо цін на зерно через дефіцит у окремих регіонах продовольчої пшениці. Президент Л. Кучма має намір навіть підписати указ про посилення держрегулювання на ринку колоскових. Він переконаний, що «необхідно повернутися до формування регіональних запасів хліба, насамперед для стримування цін, покриття регіонального дефіциту зерна». Крім того, уряд доручив місцевим органам влади закупити два мільйони тонн зерна для стабілізації цін на ринку до нового врожаю.
Слідом за Генпрокуратурою зацікавився зерновими зловживаннями Антимонопольний комітет. Як повідомили в АМК, там проводять дослідження з метою виявлення і запобігання монопольним зловживанням і недопущення тим самим зростання цін на хліб.
А в апеляційному суді столиці адвокати Леоніда Козаченка намагалися домогтися, щоб йому змінили запобіжний захід. Але суд визнав надані гарантії непереконливими і відмовився звільнити екс-віце-прем’єра з-під варти під підписку про невиїзд. Мало того, стало відомо, що проти нього порушено ще одну кримінальну справу. Генпрокуратура інкримінує Леонідові Козаченку отримання в серпні—жовтні 2000 року (цього часу він був керівником компанії «Украгробізнес») хабара в особливо великих розмірах, доповнивши попередні обвинувачення у зловживанні службовим становищем та ухилянні від сплати податків.