Генеральна прокуратура, вдавшися, з подачі Президента Л. Кучми, до перевірки зернового ринку, «накопала» факти фальсифікації в цій царині статистичних даних. Вітчизняний посадовець, з’ясувалося, крутить цифрами, наче циган сонцем. Так, у ТОВ «Оберіг» (Луганська область) безпідставно збільшили показники валового збору колоскових на 1,3 тисячі тонн, а керівник фермерського господарства «Агриз» (Крим), навпаки, приховав від обліку дві тисячі. З цього приводу порушено кримінальні справи.
За інформацією прес-служби Генпрокуратури, «вказані порушення мають тотальний характер у кожній області. Перекручення звітності також допускається органами Держкомстату». Так, за даними Рівненського відділу статистики, торік валовий збір зерна в районі становив 44,6 тисячі тонн. Але у звітності облстатуправління значиться 50,7 тисячі. Лише у трьох районах області приписки перевищили вісім тисяч тонн. Такі само порушення перевіряльники виявили у Вінницькій, Житомирській, Одеській, Чернігівській та Харківській областях.
Галузеві управління міністерства базують моніторинг ринку зерна на недостовірних даних. Приміром, державна інспекція з якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції Бобринецького району Кіровоградської області відобразила в декларації понад вісім тисяч тонн збіжжя, якого в природі не було. А в окремих господарствах Луганської, Кіровоградської, Закарпатської та Вінницької областей, навпаки, «забули» задекларувати його 1430 тонн.
Непоодинокі факти безпідставного відшкодування зернотрейдерам з державного бюджету податку на додану вартість за операціями з фіктивними підприємствами. Так, під час перевірки фінансово-господарських взаємовідносин ЗАТ «Донагроімпекс» з постачальниками зерна встановлено, що вказані в документах особи ніколи жодних підприємств не створювали, а збитки держави від цих операцій сягають 200 тисяч гривень.
Перевіряльники виявили факти численних крадіжок хлібних зерен керівниками підприємств. Директор ТОВ «Золотий колос» Полтавської області привласнила 370 тисяч гривень від реалізації 400 тонн збіжжя, що належало ДАК «Хліб України».
Загалом під час перевірки органи прокуратури порушили дві сотні кримінальних справ.