У Щорсі торік на базі школи №3 створили гімназію. Що змінилося, крім вивіски? Стала іншою вивіска? Директор районної гімназії гуманітарного і природничо-математичного профілю Олександр Щербина на моє дещо задерикувато-іронічне запитання сказав:

— Фактично відбулася освітня революція місцевого масштабу...

— У чому?

— У нас тепер не 660 учнів, а 518 гімназистів, які вступили за конкурсом. Той, хто мав бал нижче 7, тепер ходить в інші школи міста.

— То ви додали іншим двом школам двієчників і трієчників. Я уявляю настрій педагогів від такого поповнення...

— Я б не сказав, що там трагічно все сприйняли. У них додалось навантаження. А це гроші. Гімназія — освітній заклад нового типу. У ньому діти мають змогу вивчати предмети поглиблено, їм не заважають ті, хто не хоче вчитися. Ми прийняли 37 дітей з сіл — їх підвозимо автобусом. Батьки задоволені, бо все-таки в нас досить добре викладається англійська, даємо ширші знання з математики, світової літератури, права, етики. На базі гімназії діють курси довузівської підготовки Київського політехнічного інституту.

— Знання залежать від педагогів. А вони, схоже, залишились усі ті, що були й раніше.

— Це справді переважно педагоги колишньої школи №3. Проте вони працюють, витримавши конкурс на заміщення вакантних посад. Скажу відверто, не всі пройшли це випробування. Ми вибрали кількох здібних педагогів з сільських шкіл. Усіх взяли на роботу згідно з контрактом на рік. Претендентів працювати в гімназії було б значно більше, якби ми могли платити педагогам вищу заробітну плату. На жаль, надбавка в 16 гривень не надто стимулювала здібних вчителів переходити до нас. Та й умови праці маємо  напруженіші. Контракт змушує освітянина працювати відповідально, шукати нові цікаві матеріали, турбуватися про самоосвіту.

... А переконався, що невеличка революція все-таки відбулася, коли поспілкувався з президентом... самоврядування гімназії Олександром Трохименком та його ровесниками. З’ясовується, хлопчина неабияк домагався, щоб за нього віддали голоси гімназисти!

— Що ти їм наобіцяв? Не важко тепер виконувати програму?

— Я намагаюся організувати цікаві заходи і уважно вивчаю всі пропозиції. Раджуся з друзями з усього нового, що нам треба для організації кращого дозвілля.

У гімназії є також свій конгрес з департаментами, конгресменами. Отож і педагогам, і їхнім підопічним нема коли нудьгувати: майже щотижня в освітньому закладі відбуваються різноманітні конкурси, вечори відпочинку, спортивні заходи. Схоже, усе це скінчиться тим, що колись Президентом України буде-таки хто-небудь з нинішніх гімназистів Щорса!

 

Чернігівська область.