У Щорсі під час проведення Днів «Голосу України» дізнаюся про неприємну новину: суботній номер нашої газети доставлено аж у понеділок.
— І не тільки ваше видання отримали із запізненням, — не приховує обурення заступник голови Щорської райдержадміністрації з гуманітарних питань Степан Пушкар. — Так само запізнилися районна газета, яка друкується в Чернігові, інші обласні та всеукраїнські видання. Після реорганізації у поштовому відомстві, скорочення 1 лютого цього року райвузла зв’язку, на жаль, плюсів не додалося. Пошта практично постійно доставляється із запізненням.
Заступник начальника Корюківського вузла поштового зв’язку Людмила Воронова всі негаразди списала на ожеледицю.
А ось листоноші прояснили ситуацію детальніше.
— Напишіть у «Голосі України» про цю нікому не потрібну реорганізацію, — обступили мене знервовані поштарі. — Ми у відчаї. Так далі працювати не можна!
— То чим ви невдоволені?
— До нового року, — розповідає листоноша Людмила Секач, — нам привозили пошту до 8—9-ї години ранку. Зрозуміло, її вчасно розносили людям. А тепер із Чернігова її везуть на Корюківку, а тоді вже до нас. Маємо її о 14-й, а то й о 15-й годині. Хіба встигнеш доставити дотемна? Доводиться розносити пенсію, газети, товари й у вихідні.
Хотів у кіоску вузла зв’язку після 12-ї години купити свіжий номер «Голосу України», але його там не було.
На автовокзалі в Корюківці, де тепер розташований один на кілька районів вузол зв’язку, о 10-й годині наступного дня газети теж не було.
— Її дадуть нам десь під обід, — зізналася кіоскер Валентина Понтюхова.
— Так це ж не Щорс, а Корюківка.
— У Корюківському вузлі зв’язку спочатку один працівник розподіляє газети на інші райони, а потім уже видають з накладними нам...
— А як було до реорганізації?
— Тоді я отримувала «Голос України» та інші газети вранці. І реалізовувала до обіду.
На жаль, така картина не виняток. До корпункту зателефонував читач із Батурина Юрій Скляр:
— До нас на куток газети заносять тричі на тиждень. Я телефонував у район керівнику вузла зв’язку, але він виправдовується тим, що, мовляв, поштовики тепер борються за рентабельність і їм невигідно кожен день ганяти по селах машину.
Заступник начальника Батуринського вузла зв’язку Галина Желіховська дещо спростувала передплатника: пошту привозять до Батурина чотири рази. Проте розносять справді, трапляється, тричі на тиждень. Причина та сама, що і в Щорсі: кореспонденцію привозять о 14—15-й годині.
...Нині після реорганізації на Чернігівщині залишилося вісім вузлів зв’язку, скорочено до 200 посад. Можливо, якась економія і є. Проте якість надання поштових послуг, організація поштової справи вочевидь погіршилися. Київ у лютому звільнив керівника обласної пошти за невтішні показники. Та, схоже, тут справа не тільки в них. Скоро за таких підходів у поштовому відомстві взагалі доставка будь-якої кореспонденції стане невигідна.