Наявні нині 18 державних холдингових компаній, сім виробничих об’єднань з видобутку вугілля та 200 підприємств, що входять до їх складу, буде реорганізовано в 21 відкрите акціонерне товариство.

Нині вже підписано накази про перетворення на держпідприємства ДХК «Львівугілля», «Волиньвугілля», «Павлоградвугілля», «Олександріявугілля» та «Лисичанськвугілля». Робиться все це задля поліпшення стану вугільної галузі та її реформування. Як повідомив заступник Державного секретаря Мінпаливенерго Анатолій Корзун на зустрічі з журналістами, контролювати цей процес буде робоча група. До її складу увійшли представники Міністерства, Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної енергетики та ядерної безпеки, облдержадміністрацій.

Загалом у 2002 в стані ліквідації перебувало 109 вуглевидобувних підприємств. За планом передбачалося закрити шість шахт. Але виникли проблеми з коштами на це. За потреби у два мільярда гривень у бюджеті було ж передбачено лише 850 мільйонів. А надійшло... 586 мільйонів. За ці кошти ліквідовано 56 шахт. На всіх шахтах та підприємствах, які мають закрити, погашено заборгованість із зарплати, соціальних виплат тощо. Нині у вугільній галузі працюють 367 тисяч осіб. Торік гірники України видобули 81851,6 тисячі тонн вугілля, що на 1253,7 тисячі тонн менше, ніж у 2001 році. Реалізовано «чорного золота» на 5989,7 мільйона гривень.

Кілька українських банків вже видали кредити на добудову 2-го енергоблока Хмельницької АЕС і 4-го блока Рівненської АЕС. Поки що ці роботи проводяться виключно власними силами за рахунок надбавки до тарифу на електроенергію НАЕК «Енергоатом».

Торік електростанції, що входять до об’єднаної енергетичної системи України, виробили 18919,1 мільйона кВт-год, що на 4,1 відсотка більше, ніж у 2001-му. Зросло і споживання енергії. А водночас споживачі заборгували енергетикам близько 1,2 мільярда гривень. Хоча за рік ця цифра зменшилася на 600 мільйонів гривень.