Чи навчати малюка іноземної мови? Цим питанням переймаються нині дедалі більше батьків дошкільнят.

Сама вивчала англійську з п’яти років, тож, щойно в дочки в дитячому садку оголосили про набір, тут-таки її записала. А згодом почула суперечливі думки з цього приводу.
Тетяна МИГАЛЬ, викладачка англійської мови у дошкільнят:
— Вважаю, що вивчати іноземну мову можна дітям з 4—5 років. У цьому віці дитина дуже сприйнятлива, в неї чудова пам’ять. Тим паче, нинішні програми розроблено як ігрові, тому малюкам цікаво, вони із задоволенням навчаються.
Не варто засмучуватися, якщо ваша дитина не так швидко засвоює матеріал, як її однолітки. Дехто з дітей відразу запам’ятовує слова, а в інших — довгочасна пам’ять — спочатку результат непомітний, але потім, у школі, це обов’язково проявиться.
Надія БОРСУК, викладачка англійської мови в школі-ліцеї:
— Перш ніж почати навчати дошкільника іноземної мови, багато чого треба врахувати. Приміром, якщо він не може розрізняти навіть українську та російську, то англійську просто не подужає. Часто-густо це заводить дитину в глухий кут, вона не може визначитися, як вимовляти слово — стол, стіл чи table. Багато батьків незадоволені мовою дитини, яка говорить суржиком. А якщо додасться ще й англійська?
Коли дитина чітко відрізняє українську від російської, тоді можна подумати про другу іноземну. Але якщо ви хочете, щоб ваш малюк глибоко вивчав мову в подальшому, потрібно навчати його правильної вимови та запам’ятовування слів. Бо переучувати його в школі набагато важче, ніж навчити з нуля. Треба обов’язково проконсультуватися із фахівцем.
Моя дочка все-таки ходить на заняття, бо їй це цікаво. А як буде в школі, поживемо — побачимо.