Війська іракської опозиції вторглися з боку Ірану на територію північного Іраку. Про це вчора повідомили інформаційні агентства з посиланням на «Файненшел таймс», зазначаючи, що кордон перетнуло п’ятитисячне угруповання з важкою технікою під командуванням аятоли Мохаммада Бакіра Аль-Хакіма. З цієї ж інформації випливає, що якісь представники Держдепу США начебто заявили: американці знають про переміщення такого великого військового угруповання, а іранська влада, у свою чергу, наче наполягає на оборонному характері цього маневру.

Якщо ця інформація правдива, то напередодні війни в Іраку такий маневр можна було б сприйняти як доволі тривожний симптом. Якщо не сигнал для початку бойових дій. Проте в Посольстві Іраку в Україні мені лаконічно відповіли, що не мають інформації з цього приводу. До Посольства Ірану в Києві додзвонитися не вдалося, зате в Москві мені сказали, що в них немає коментарів і взагалі це питання поза компетенцією посольства, телефонуйте до Тегерана. До речі, раніше міністр закордонних справ Ірану Камаль Харразі на зустрічі з дипкорпусом заявив, що війна не є правильним рішенням щодо роззброєння Іраку...
Водночас я спробувала з’ясувати, чи мають інформацію про порушення іракського кордону арабські інформагентства. На момент, коли верстався номер, нічого подібного ніде не було. Була інформація про важке становище іракської армії, про те, що республіканська гвардія розміщена безпосередньо в місті Киркук, про запланований на вчора з’їзд опозиційних сил на півночі Іраку. І жодного слова про вторгнення. Згодом з’явилися повідомлення про спростування іракською опозицією факту, наведеного «Файненшел таймс».
Що стосується ситуації навколо Іраку, то доповіді інспекторів ООН також не принесли нічого сенсаційного. Головний висновок: треба продовжити інспекції в Іраку. Вашингтон цього тижня збирається подати до РБ ООН проект нової резолюції, і його наміри підтримує Лондон, який, як з’ясувалося, не хотів би розпочинати війну до березня. Британський прем’єр Тоні Блер під час дебатів в Організації Об’єднаних Націй заявив, що вважає війну крайнім заходом, і відмовився назвати точну дату її початку.