Держдума РФ ухвалила в першому читанні Закон «Про протидію торгівлі людьми». Він запроваджує кримінальну відповідальність за работоргівлю в Росії.

Згідно з законопроектом у Росії саджатимуть за торгівлю людьми, використання рабської праці, залучення в боргову кабалу, вербування людей з метою експлуатації, зокрема і за торгівлю людьми з метою трансплантації їхніх органів. Для більшої частини цих злочинів передбачено покарання від двох років до довічного ув’язнення.
Фактично російські депутати визнали, що в рідній країні в третьому тисячолітті від Різдва Христового існує рабство. Всі законодавці визнають, що проблема работоргівлі виникла не випадково, а «завдяки» війні в Чечні. Останні п’ять років майже весь російський Кавказ став територією работоргівлі. В багатьох гірських селах поряд із кіньми, працюють раби, це стало частиною побуту, ведення домашнього господарства, сільськогосподарських робіт.
Але найчастіше жертвами работоргівлі стають жінки і діти, котрих піддають сексуальній експлуатації. Внутрішній «сексуальний ринок» у Росії процвітає. Його щорічний обіг, за деякими оцінками, становить майже 150 мільйонів доларів. Росія, на думку експертів Інтерполу, «головний постачальник жінок і дітей, яких продають до країн Західної Європи, Близького Сходу, Північної Америки». Жінка з Росії, залежно від якості товару та попиту на ринку, може коштувати від 5 до 50 тисяч євро, заявив в інтерв’ю журналістам експерт Центру з запобігання міжнародній організованій злочинності при ООН Кристофер Рем.
Але країни СНД не тільки постачають живий товар, через них пролягає і його транзит. Офіційна російська влада навіть не має точних даних, скільки рабів «трудиться» в РФ. Адже в Москві на будовах великі підрядники використовують рабську працю. Новий закон «Про становище іноземних громадян в РФ» створює всі умови, щоб залучати молдаван, таджиків, українців для роботи в три зміни. У них забирають паспорти і за найменшого невдоволення зарплатою чи побутом міняють робочі бригади, а тих, хто провинився, передають міліції чи міграційним службам, які депортують іноземців із Росії.
 
Москва.