У  Корабельному суді Миколаєва триває слухання справи за позовом колишнього редактора районної газети «Вісник Жовтневщини» Тетяни Фабрикової до голови Жовтневої райдержадміністрації Олександра Стахорського про незаконне звільнення її з роботи. До слова, Тетяна Фабрикова на посаді редактора райгазети пропрацювала шість років.

У липні минулого року трудовий колектив редакції газети «Вісник Жовтневщини» без жодних підстав, без згоди журналістів було виключено із засновників. Ця безпрецедентна подія шокувала, бо редакція на 70 відсотків покривала витрати на видання газети за рахунок власної господарської діяльності. Мало того, до нового статуту газети внесено корективи: віднині редактора призначає на посаду і звільняє глава райдержадміністрації за погодженням з головою райради. Сесія і трудовий колектив при цьому, як то кажуть, відпочивають.

А незабаром внаслідок «реорганізації і скорочення обсягів робіт» скорочено... посаду редактора газети. Безглуздій новації невдовзі знайшлося пояснення.

«Реорганізація», з’ясувалося, відбулася з метою посадити в редакторське крісло людину покірливу і послужливу.

Про політичне втручання в роботу журналістів, виселення їх з кабінетів, цензурування, про кричущі порушення правових норм розповів з високої трибуни Верховної Ради під час парламентських слухань про свободу слова голова НСЖУ Ігор Лубченко.

До того ж Лубченко звернувся з офіційним листом до Президента України. Але віз і нині там...

Леонід ДУДЕНКО, депутат Жовтневої районної ради.